Wypowiedzi zawodników po sobotnim PK w Zakopanem [wideo]

fot. Anna Felska
fot. Anna Felska

Za nami pierwszy dzień rywalizacji w ramach Pucharu Kontynentalnego w skokach narciarskich w Zakopanem. Dziś równych sobie nie miał Ulrich Wohlgenannt, który wyprzedził dwóch swoich rodaków Philippa Aschenwalda i Clemensa Aignera. Udało nam się zebrać kilka wypowiedzi zawodników spod Wielkiej Krokwi.

Zwycięzca sobotniego konkursu w swoich wypowiedziach cały czas podkreślał, jak bardzo lubi startować w Zakopanem. – To wielka sprawa skakać w Zakopanem, uwielbiam tu być, bo zawsze wracam z pucharami – mówił Ulrich Wohlgenannt. Austriak pochwalił też organizatorów, którzy świetnie przygotowali obiekt do zawodów. – Pogoda płatała trochę figle, bo wiatr się zmieniał. Miałem jednak szczęście i teraz jestem szczęśliwy. W rywalizacji brał dziś udział także Bartłomiej Kłusek, który niedawno startował w Pucharze Świata. – Dzisiejsze skoki były gorsze od tych w Oslo, bo za bardzo przelatuję do przodu i tracę wysokość – przyznał po konkursie, w którym zajął 7. miejsce, Bartłomiej Kłusek.

Udało nam się porozmawiać także z innymi reprezentantami naszego kraju. Krzysztof Biegun w dzisiejszym konkursie zajął dość odległe 19. miejsce. Nasz skoczek po pierwszej serii był 10., ale po słabszym skoku w drugiej rundzie spadł o kilka pozycji. – Pierwszy skok był nawet bardzo dobry, ale w drugim skoku chciał poprawić jeszcze to, co było dobre i wyszło jak wyszło – tłumaczył Biegun. Reprezentant SS-R LZS Sokol Szczyrk nie narzekał też za bardzo na panujące na skoczni warunki. Trochę zdezorientowały był 26. zawodnik konkursu – Przemysław Kantyka. – Nie były to tragiczne skoki, ale nie wiem co się dzieje. W serii próbnej potrafię skoczyć daleko, a w zawodach bez stresu ląduje bliżej – mówił Kantyka. Dodał też, że musi to omówić ze szkoleniowcem. Jutro na Wielkiej Krokwi kolejny konkurs. Relacje oczywiście na Sportsinwinter.pl.




Z Zakopanego dla Sportsinwinter.pl,
Anna Felska

Mateusz Król
Obserwuj

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.