PŚ w Sapporo: Sensacyjne zwycięstwo Marity Kramer, punkty Kingi Rajdy

Marita Kramer
meinbezirk.at hochgeladen von Klaus Vorreiter

Sensacyjnie zakończył się konkurs skoczkiń narciarskich w ramach PŚ w Sapporo. Najlepsza okazała się Austriaczka holenderskiego pochodzenia Marita Kramer, która wyprzedziła główną faworytkę – Norweżkę Maren Lundby i drugą z Austriaczek Evę Pinkelnig. Z dobrej strony zaprezentowała się Kinga Rajda, która dziś była dwudziesta pierwsza.

Kramer prowadziła już po pierwszej serii po skoku na odległość 131 metrów i nocie 132,5 pkt. Lundby skoczyła znacząco mniej (127 m), ale traciła do Kramer tylko 1,2 pkt. W drugiej serii Lundby świetnym skokiem 139 m narzuciła twarde warunki Kramer, ale ta osiągając z obniżonego rozbiegu i przy gorszym wietrze 135 m wytrzymała presję notując też najlepszy wynik drugiej serii. Ostatecznie zdobyła 279,6 pkt, zaś Lundby – 275. Trzecia była mająca na razie sezon życia Eva Pinkeling. Czwarta po drugiej serii (127,5 m / 126,3 pkt), w drugiej skoczyła 134 m i ze względu na korzystniejsze przeliczniki miała wynik serii nawet lepszy od Lundby – ostatecznie zdobyła 271,1 pkt. Z podium zepchnęła faworytkę gospodarzy – Sarę Takanashi (która ma najwięcej zwycięstw pucharowych ze wszystkich zawodników i zawodniczek w historii skoków narciarskich). Następne miejsca zajęły Austriaczki: legendarna i bardzo doświadczona Daniela Iraschko-Stolz i Chiara Hoelzl. Dopiero siódme miejsce zajęła najlepsza z Niemek Katharina Althaus, a w “10” znalazły się też Nika Kriznar ze Słowenii, druga z Japonek Yuki Ito i ex aequo Rosjanka Sofia Tichonowa i druga Niemka Luisa Goerlich. 21. pozycja i dziesięć punktów powędrowały do Kingi Rajdy. W pierwszej chwili informowaliśmy o miejscu 22. Polki, ale w drugiej serii została już po zakończeniu konkursu zdyskwalifikowana Rosjanka Irina Awwakumowa, pierwotnie sklasyfikowana na pozycji 10. Nie udało się zdobył punktów drugiej z Polek Annie Twardosz, która była dziś 32. Do awansu do drugiej serii zabrakło jej raptem 2,3 pkt.

wyniki zawodów

źródło: własne

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: