MŚ w Lahti: Elsa-Gudrun Jonsdottir wygrała bieg eliminacyjny na 5 kilometrów

fot: wikimedia.org

fot: wikimedia.org
fot: wikimedia.org

Reprezentantka Islandii Elsa-Gudrun Jonsdottir wygrała bieg eliminacyjny na 5 kilometrów stylem klasycznym podczas mistrzostw świata w narciarstwie klasycznym w Lahti.

Biegi eliminacyjne są już tradycją od 2009 roku. Właśnie w tym roku Międzynarodowa Federacja Narciarska podjęła decyzję o zmniejszeniu liczby biegaczy startujących w zawodach, głównie ze względu na przedłużanie konkurencji. Teraz w kwalifikacjach startują biegacze-amatorzy z państw, które nie mają zbyt dużych tradycji narciarskich. W tym roku na dystansie 5 kilometrów stylem klasycznym (wstęp do rywalizacji na 10 kilometrów klasykiem) miało zmierzyć się 35 zawodniczek. Ostatecznie dwie z nich nie pojawiły się na starcie.

W gronie biegaczek, które znalazły się na liście startowej nie zabrakło reprezentantek takich państw jak Iran, Mongolia, Liban, Węgry, Mołdawia, Armenia czy Islandia. Największe szanse na sukces miała właśnie biegaczka z Islandii Elsa-Gudrun Jonsdottir, która wystartowała z numerem 26. 30-letnia zawodniczka prowadzenie objęła już na pierwszym punkcie pomiaru czasu i na kolejnych kilometrach zwiększała swoją przewagę nad rywalkami.

Ostatecznie Jonsdottir minęła linię mety z czasem 15:23,9. W końcówce biegu reprezentantka Islandii nieco opadła z sił, bowiem jej przewaga nad Bułgarką Nansi Okoro zmniejszyła się do 20 sekund. Trzecie miejsce zajęła Australijka Katerina Paul ze stratą rzędu 34 sekund.

Na przeciwnym biegunie znalazły się biegaczki z Azji. Ostatnie miejsce zajęła zawodniczka z Libanu Laetitia Arida, która na pokonanie 5 kilometrów potrzebowała ponad 35 minut (strata +20:01,7). Jedną pozycję wyżej sklasyfikowano Mery Kayrouz. 

Do biegów dystansowych, które będą odbywały się w ramach mistrzostw świata, awansowało dziesięć najlepszych zawodniczek z eliminacji.

Wyniki eliminacji

Źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.