LPK w Stams: Triumf Stefana Krafta

Dziś najlepszy w konkursie z cyklu Pucharu Kontynentalnego okazał się Stefan Kraft. Drugie miejsce w Stams zajął Daniel Huber, a trzeci był Tilen Bartol. W drugiej serii mogliśmy oglądać tylko dwóch Polaków.

Po pierwszej serii zawodów z cyklu Letniego Pucharu Kontynentalnego na prowadzeniu znalazł się Daniel Huber. Austriak poszybował na 115 metr, co dało mu w sumie 128.4 punktów. Drugą pozycję zajmował jego rodak, a mianowicie Stefan Kraft. Mistrz Świata z Lahti wylądował również na 115 metrze, jednak miał on więcej odjętych punktów za wiatr i ostatecznie do lidera tracił 1.4 oczek. Z kolei trzecia lokata należała do Moritza Baera. Reprezentant Niemiec skoczył 112.5 metrów. Czwarty był Bor Pavlovcic (110.5 m). Najlepszym z grona reprezentantów Polski był Klemens Murańka. Aktualny lider klasyfikacji generalnej Letniego Pucharu Kontynentalnego uplasował się na 9 miejscu (110 m) ze stratą do podium wynoszącą 4.2 punktów. Do drugiej serii awans zdołał jeszcze uzyskać Aleksander Zniszczoł (103 m), który został sklasyfikowany na lokacie 30. Bartłomiej Kłusek (102.5 metrów) był 32, Przemysław Kantyka (101 m) znalazł się na 41 miejscu, a Jan Ziobro (101 m) ostatecznie uplasował się na pozycji 42.

Ostatecznie w serii finałowej najlepszy okazał się Stefan Kraft. Ostatni triumfator klasyfikacji generalnej Pucharu Świata wylądował na 115.5 metr, co dało mu w sumie 263 punkty oraz pewne zwycięstwo w pierwszych zawodach w Stams. Na drugim miejscu znalazł się Daniel Huber, który tym razem skoczył 112.5 metrów, a do lidera stracił aż 8 oczek. Trzeci w Austrii był Tilen Bartol. Zawodnik pochodzący ze Słowenii w drugiej serii poszybował aż na 119.5 metr i za dwa skoki uzyskał 253.4 punktów. Czwartą lokatę zajął Vincent Descombes Sevoie. Klemens Murańka (112. 5 m) ostatecznie został sklasyfikowany na pozycji 10. Natomiast Aleksander Zniszczoł (103.5 m) uplasował się na miejscu 29.

Pełne wyniki zawodów

Źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.