FIS Cup Zakopane: Wohlgenannt wygrywa konkurs. Stękała trzeci

wohlgenannt-ulrich-004

Dzisiaj na Wielkiej Krokwi odbywają się zawody z cyklu FIS Cup. Triumfatorem w nich został Ulrich Wohlgenannt z Austrii. Na drugiej pozycji uplasował się Killian Peier, a trzeci był Andrzej Stękała. W sumie w stolicy polskich Tatr punktowało czterech biało-czerwonych.

Wohlgenannt prowadził już po pierwszej serii zawodów. Austriak w swoich próbach uzyskał 129,5 metra oraz 127,5 metra. Stopień niżej na podium stanął Killian Peier po skokach na 127,5 metra i 127 metrów. Peier w drugiej serii awansował na drugie miejsce po skoku Andrzeja Stękały (128 metrów; 123,5 metra), który ostatecznie rywalizacje zakończył na trzeciej pozycji.

Tuż za podium uplasował się Jaka Hvala. Młody, Słoweński zawodnik lądował na 127 metrze w pierwszej rundzie i 122,5 metra w drugiej. Piąty był Rok Tarman (dwukrotnie 125,5 metra). Na szóstej pozycji sklasyfikowany został Gregor Deschwanden.

Dominik Kastelik uzyskał 124 metry i 119 metrów, co dało mu 11 lokatę. Paweł Wąsek (120 metrów; 118,5 metra) i Przemysław Kantyka (dwukrotnie 119,5 metra) zajęli ex aeuquo miejsce 15.

Do serii finałowej nie awansowali: Krzysztof Miętus – 113,5 metra (34 miejsce), Stanisław Biela – 113 metrów (37 miejsce), Dawid Jarząbek – 112,5 metra (40 miejsce), Łukasz Bukowski – 112,5 metra (40 miejsce), Krzysztof Leja – 110,5 metra (46 miejsce), Damian Skupień – 107 metrów (53 miejsce), Artur Kukuła – 107,5 mera (55 miejsce), Bartosz Czyż – 106 metrów (59 miejsce), Dawid Krupa – 105 metrów (60 miejsce), Tomasz Pilch – 103 mety (71 miejsce), Łukasz Rutkowski – 101 metrów (72 miejsce), Jakub Kot – 110,5 metra (75 miejsce), Kacper Juroszek – 95 metrów (85 miejsce), Jakub Jarosz – 94 metrów (86 miejsce) i Mateusz Staszel – 85 metrów (95 miejsce).

Pełne wyniki zawodów

Jutro kolejny dzień rywalizacji w Zakopanem. Konkurs rozpocznie się o godz. 10:30.

Źródło: fis-ski.com

Mateusz Król
Obserwuj

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.