PŚ w kombinacji: Riiber pewny Kryształowej Kuli już przed mistrzostwami świata

fot. dagbladet.no

W Lahti odbyły się ostatnie zawody Pucharu Świata w kombinacji norweskiej przed mistrzostwami świata. Jarl Magnus Riiber może skupić się tylko na najważniejszej imprezie sezonu, bo jest już pewny zwycięstwa w klasyfikacji generalnej. Najwyżej sklasyfikowany z Polaków jest Szczepan Kupczak.

Jarl Magnus Riiber już po zwycięstwie w Klingenthal zapewnił sobie Kryształową Kulę. Norweg zdobył w tym sezonie 1258 punktów. Nie wystartował w Lahti, więc mógł sobie pozwolić na spokojne przygotowanie do mistrzostw świata. Norweski zawodnik ma 484 punktów przewagi nad drugim Akito Watabe. Walka o drugie miejsce zapowiada się pasjonująco. Drugi Watabe ma 774 punkty, a siódmy Joergen Graabak 699 punktów. Norweg ostatnio wygrał w Lahti. Trzeci jest Johannes Rydzek, czwarty Franz-Josef Rehrl, piąty Vinzenz Geiger, a szósty Mario Seidl.

Szczepan Kupczak zdobył punkty w pięciu zawodach z rzędu. W Lahti Polak zajął 18. miejsce. Dorobek najlepszego polskiego zawodnika wynosi już 88 punktów. Kupczak jest 33. i walczy o miejsce w trzydziestce Pucharu Świata. Paweł Słowiok i Adam Cieślar sąsiadują w klasyfikacji generalnej. Zajmują oni odpowiednio 49. (30 punktów) i 50. (25 punktów) pozycję.

Szczepan Kupczak świetnie radzi sobie na skoczni. Polak awansował na 4. miejsce w klasyfikacji na najlepszego skoczka. Zdecydowanym liderem jest Franz-Josef Rehrl. Alessandro Pittin w Lahti ponownie osiągnął najlepszy wynik biegu. Po skoku był 31., a zawody zakończył na 14. pozycji. Włoch został liderem klasyfikacji na najlepszego biegacza. Wyprzedził on Magnusa Kroga o 16 punktów. W Lahti bardzo dobrze pobiegł Paweł Słowiok, który uzyskał 11. rezultat biegu. W klasyfikacji Polak zajmuje 38. miejsce.

Klasyfikacja generalna PŚ

Klasyfikacja na najlepszego biegacza

Klasyfikacja na najlepszego skoczka

źródło: informacja własna/fis-ski.com

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: