Mateusz Haratyk po półfinale sprintu drużynowego: „To ciekawe doświadczenie”

Mateusz Haratyk (fot. Patrycja Korczewska)
Mateusz Haratyk (fot. Patrycja Korczewska)

Mateusz Haratyk zaliczył dziś debiut w sprincie drużynowym w Dreźnie. Zawodnik trenowany przez Lukasa Bauera podzielił się swoimi refleksjami z wysłannikami naszej redakcji.

Adrian Gerula: To Twój pierwszy start w Pucharze Świata w sprincie drużynowym. Jak się czułeś w nowej dla siebie konkurencji? Może Twoje doświadczenie w biegach na długich dystansach pomogło?

Mateusz Haratyk: Na pewno pomogły mi moje umiejętności dystansowe. Bieg był rozgrywany w innej formie i walka bark w bark na prostej trasie były ciekawym doświadczeniem. Podobało mi się. Sprint to dla mnie dosyć nietypowa konkurencja i starałem się po prostu trzymać reszty stawki. Niestety Maciek Staręga na trasie złamał kijek i straciliśmy trochę do najlepszych.

AG: Dzisiaj na trasie panowały lepsze warunki niż w sobotę. Trafiliście z doborem nart i smarów?

MH: Myślę, że tak. Serwis wykonał naprawdę dobrą robotę i nie mam tu żadnych zarzutów. Trasa była faktycznie bardziej zwarta i biegło się dużo lepiej. Mieliśmy tylko pecha z powodu kijka, ale wszystko odbyło się zgodnie z zasadami fair play. Narty nie zawiodły.

AG: Widzisz siebie tej konkurencji w przyszłości? Może w Mistrzostwach Świata czy Igrzyskach Olimpijskich?

 MH: Zobaczymy, zobaczymy. Na razie muszę pracować nad siłą i nad mocą, żeby potrafić utrzymać prędkość. Ale to świetne zawody i mam nadzieję, że jeszcze powalczę w tej konkurencji w Pucharze Świata. Może nawet w Mistrzostwach Świata…

AG: Wracając do Pucharu Świata – kiedy możemy się spodziewać Twojego kolejnego startu w zawodach najwyższej rangi?

MH: Mam zaplanowany start w Novym Meście w biegach dystansowych. To coś dla mnie. Mam więc nadzieję, że jestem dobrze przygotowany na tego typu biegi.

Z Drezna dla Sportsinwinter.pl Adrian Gerula

Adrian Gerula

W Sportsinwinter.pl od początku 2019 roku. Zajmuję się biegami narciarskimi, biathlonem i sportami saneczkarskimi

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: