Zmiany w biathlonowych przepisach tylko dla Pucharu Narodów

fot. Pennsylvania National Guard / CC BY NC ND

Informacja o usunięciu przepisu odejmowania dwóch najgorszych indywidualnych występów biathlonistów w Pucharze Świata, o której pisaliśmy dwa dni temu, okazała się nieprawdziwa. Ta zasada zniknie jedynie w przypadku klasyfikacji Pucharu Narodów. 

Dwa dni temu napisaliśmy o zmianach w biathlonowych przepisach . Miała ona dotyczyć zniesienia odejmowania dwóch najgorszych występów zawodników na przestrzeni całego sezonu oraz zrównania dystansów mężczyzn i kobiet w sztafecie mieszanej. O ile inne dystanse w rywalizacji drużynowej będą obowiązywać to informacja o braku odejmowanych punktów okazała się nieprawdziwa. Jak poinformował na profilu na Twitterze Sebastian Krystek, tylko w Pucharze Narodów Międzynarodowa Unia Biathlonu zdecydowała się zrezygnować z tego pomysłu.

W Pucharze Świata więc, jeżeli nic się nie zmieni, po raz kolejny biathloniści będą musieli czekać do samego końca sezonu, aby dowiedzieć się ostatecznie, na którym miejscu zostali sklasyfikowani. Ten przepis nie obowiązuje zawodników, którzy odpuścili min. dwa starty.

źródło: Twitter

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: