PŚ w Val di Fiemme: Świetny skok i punkty Kupczaka

Szczepan Kupczak skoczył 136 metrów podczas serii skoków na zawodach Pucharu Świata w Val di Fiemme i zajął drugie miejsce. W biegu Polak spadł na 28. pozycję. Wygrał Niemiec Vinzenz Geiger.

Szczepan Kupczak zaprezentował się już dobrze podczas kwalifikacji, gdzie zajął 3. miejsce. Z Polaków do konkursu nie awansował Paweł Twardosz, który uplasował się tuż za pozycją dającą przepustkę do zawodów. W konkursie skoków fenomenalnie spisał się Kupczak. Polski zawodnik skoczył 136 metrów, czyli tyle co rekord skoczni. Polak miał spore problemy przy lądowaniu. Kupczak oddał skok z 16. belki i ostatecznie zajął drugą pozycję. Serię skoków wygrał Franz Josef Rehrl. Austriak skoczył 128,5 metra, ale oddał swoją próbę z niższej belki oraz w gorszych warunkach od Polaka. Polak miał 34 sekundy straty. Trzeci Akito Watabe tracił 36 sekund. Adam Cieślar skoczył 109,5 metra i zajmował 37. miejsce. Paweł Słowiok wylądował na 103. metrze i był 45. po skoku.

Wyniki po serii skoków

W biegu na 10 kilometrów Szczepan Kupczak dużo tracił. Jednak przez pewien czas utrzymywał się w dużej grupie z silnymi biegaczami. Niestety, po utracie kontaktu z tą grupą Polak spadał szybko w klasyfikacji. Ostatecznie zajął 28. miejsce ze stratą 3 minut i 24 sekund. Tym samym zdobył 3 punkty do Pucharu Świata. Paweł Słowiok awansował z 45. na 38. miejsce. Do punktowanej lokaty stracił jednak dwie minuty. Adam Cieślar nie wystartował w drugiej części zawodów.

Prowadzący po skoku Franz Josef Rehrl szybko stracił pół minuty przewagi. Na czele utworzyła się grupa: Rehrl, Akito Watabe, Vinzenz Geiger i Johannes Rydzek. Na trzeciej z czterech rund Niemcy podkręcili tempo i między sobą walczyli o triumf. Najpierw zaatakował Rydzek, ale Geiger nie odpuścił bardziej utytułowanemu rodakowi. Młodszy z Niemców mocno ruszył na ostatnim podbiegu i pokonał Rydzeka. To pierwsze zwycięstwo w karierze Vinzenza Geigera. Trzeci był Akito Watabe.

Wyniki zawodów

źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.