PŚ w Val di Fiemme: Graabak i Riiber najlepsi w sprincie drużynowym

Lillehammer, Norway 20131208.
Jørgen Graabak etter kombinertøvelsen i verdenscupen på Lillehammer søndag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Joergen Graabak i Jarl Magnus Riiber wygrali sprint drużynowy na zawodach Pucharu Świata w kombinacji norweskiej w Val di Fiemme. Obok Norwegów na podium stanęli Niemcy i Austriacy. Polacy zostali zdublowani.

Na koniec weekendu w Val di Fiemme rozegrano pierwsze w sezonie sprinty drużynowe. Wśród 20 zespołów znaleźli się Polacy – Wojciech Marusarz i Szczepan Kupczak. Na półmetku serii skoków po próbie Marusarza na 95 metrów nasza drużyna zajmowała 11. miejsce. Kupczak w trudniejszych warunkach skoczył 96,5 metra i Polacy utrzymali 11. pozycję. Ich strata wynosiła minutę i 32 sekundy. Najlepsi na skoczni okazali się Japończycy. Zawodnicy z Azji po pierwszej części prowadzili po skoku Ryoty Yamamoto na 103,5 metra. Był to najdłuższy skok. Akito Watabe wylądował pół metra bliżej i nie pozwolił się wyprzedzić rywalom, w tym Jarlowi Magnusowi Riiberowi. Lider razem z Joergenem Graabakiem mieli 2 sekundy straty. Druga ekipa norweska (Jens Luraas Oftebro i Espen Bjoernstad) traciła 24 sekundy.

Wyniki – skoki

Już na samym początku biegu Graabak dogonił i wyprzedził Ryotę Yamamoto. Norwegowie budowali przewagę nad Japończykami. Grupę pościgową stworzyły dwie austriackie ekipy oraz Niemcy i drugi zespół Norwegii. Dogonili oni Japonię, ale mieli ponad pół minuty straty do liderów. Z grupy najpierw odpadli Japończycy, a potem Norwegia II. Graabak i Riiber pewnie obronili prowadzenie i wygrali z przewagą 44 sekund. Trzy kolejne drużyny walczyły o dwa pozostałe miejsca na podium. Pomimo potknięcia Vinzenza Geigera na ostatniej prostej drugą pozycję zajęli Niemcy (Geiger i Fabian Riessle). O trzecie miejsce rywalizowali Austriacy. Lepsza okazała się ich druga ekipa w składzie Lukas Greiderer i Martin Fritz. Wojciech Marusarz i Szczepan Kupczak zostali zdublowani i sklasyfikowani na 17. miejscu.

Wyniki zawodów

źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: