Polscy skoczkowie po zdobyciu brązowego medalu na MŚ w lotach

Polacy zdobyli dziś historyczny, pierwszy medal w konkursie druzynowym podczas Mistrzostw Świata w lotach narciarskich. Jest to przede wszystkim wyjątkowe osiągnięcie dla Stefana Huli, który nie miał jeszcze na swoim koncie medalu w imprezie podobnej rangi.

Dawid Kubacki śmiał się, że medal nie smakuje tak jak sobie wyobrażał. – Powinien mieć czekoladowy, a nie metaliczny posmak – śmiał się w rozmowie z dziennikarzami sport.onet.pl oraz „Przeglądu Sportowego” Tomaszem Kalembą i Kamilem Wolnickim. – Każdy z medali, jakie zdobyłem niósł ze sobą różne doświadczenia i emocje. Jeśli miałbym je zestawić to byłyby wszystkie na równi – powiedział mistrz świata w drużynie z zeszłorocznych MŚ w Lahti.

Dla Piotra Żyły dzisiejszy konkurs należał do kręgu tych nieco bardziej nerwowych. – Koncentrujemy się zawsze nad tym, żeby wykonać dobrą pracę i tak było również w tych zawodach – stwierdził Wiślanin. – Jest wzruszenie i radość z medalu, to dla nas wynagrodzenie za codzienną ciężką pracę, jaką wykonujemy – podsumował.

Kamil Stoch powtarzał, że niedziela była dla niego najbardziej wymagającym dniem całego czempionatu. – Kosztowała mnie sporo energii, byłem zmęczony, ale miałem prawo – mówił dwukrotny mistrz olimpijski z Soczi. – Nie sprawdzałem wyników po pierwszej serii, oddalałem wszelkie mysli o tym, jak daleko potrzebuję skoczyć. Trener zbudował na tyle mocną grupę, że mogłem po prostu skoczyć na tyle, ile było mnie w tym momencie stać – przyznał 30-latek.

Stefan Hula podkreślał jak ważnym osiągnięciem dla niego jest zdobycie medalu na takiej imprezie. – To spełnienie marzeń – stwierdził wzruszony skoczek ze Szczyrku. – Długo nie było mnie w składach na konkursy drużynowe, więc taki start był dla mnie trudny, bo to zupełnie inny poziom odpowiedzialności. Ale cieszę się, że odwdzięczyłem się za zaufanie trenerowi dobrą dyspozycją w obu seriach – zakończył.

Źródło: sport.onet.pl\informacja własna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.