Marit Bjoergen i Martin Johnsrud Sundby mistrzami Norwegii

Marit Bjoergen wywalczyła kolejny złoty medal mistrzostw Norwegii w biegach narciarskich. 37-letnia zawodniczka triumfowała na dystansie 30 kilometrów stylem klasycznym. W weekend z tytułu mistrzowskiego, ale na dystansie 50 kilometrów klasykiem, cieszył się Martin Johnsrud Sundby.

Bieg K:

Bieg na 30 kilometrów stylem klasycznym kobiet był popisem Marit Bjoergen. Utytułowana Norweżka na pierwszym punkcie pomiaru czasu przegrywała z jedną z rywalek (o +0,6 sek), ale na kolejnych kilometrach była już bezkonkurencyjna. 37-latka na półmetku biegu miała już niemal dwie minuty przewagi, które na mecie urosły do 4 minut i 13 sekund. Tym samym Marit Bjoergen zdobyła 21. indywidualny złoty medal mistrzostw swojego kraju. Srebro przypadło Kari Oeyre Slind, a brąz Kathrine Rolsted Harsem.

Multimedalistka mistrzostw świata i igrzysk olimpijskich miała jednak nieco ułatwione zadanie, bowiem na liście startowej zabrakło Heidi Weng i Ingvild Flugstad Oestberg.

Wyniki mistrzostw Norwegii na dystansie 30 km

Bieg M:

Rywalizacja w biegu na 50 kilometrów stylem klasycznym przebiegała pod dyktando zwycięzcy klasyfikacji generalnej Pucharu Świata za sezon 2016/2017. Martin Johnsrud Sundby był wyraźnie lepszy od swoich rywali, a zwycięstwo mógł świętować już mniej więcej w połowie dystansu kiedy miał półtorej minuty przewagi nad swoimi rywalami. 32-letni biegacz w końcówce jeszcze poprawił swoje tempo i minął linię mety z wynikiem 2:19:44,4 h. Srebrny medal zdobył w Gaalaa 23-latek Johan Tjelle, a brązowy Jonas Udjus Frorud.

Bieg ukończyło 163 biegaczy. Ze startu zrezygnowało jednak kilku czołowych reprezentantów Norwegii, m.in.: Finn Haagen Krogh, Petter Northug, Niklas Dyrhaug czy Didrik Toenseth. Na 50 kilometrów nie wystartował także zwycięzca klasyfikacji sprintu za sezon 2016/2017 Johannes Hoesflot Klaebo.

Wyniki mistrzostw Norwegii na dystansie 50 km

Źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.