Krista Parmakoski gotowa na rozpoczęcie sezonu: „Zamierzam walczyć o Puchar Świata”

fot. Irek Trawka

Krista Parmakoski w ostatnich latach notowała bardzo dobre wyniki, ale sukcesy tylko motywowały ją do cięższej pracy. Przed rozpoczęciem sezonu zimowego Finka jest pełna optymizmu i stawia sobie ambitne cele, wśród których jest triumf w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata.

27-letnia Parmakoski przez wiele lat budowała swoją pozycję w kobiecych biegach narciarskich, ale na największe sukcesy musiała cierpliwie czekać do sezonu 2016/2017. Fińska biegaczka zajęła wówczas drugie miejsce w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata, jedenastokrotnie stawała na podium i dołożyła do tego dwa medale mistrzostw świata w Lahti. W sezonie olimpijskim Parmakoski poszła za ciosem i z Pjongczangu wyjechała z trzema krążkami (srebro i dwa brązy), ale jej dorobek mógł być jeszcze bardziej okazały, bowiem w sztafecie Finki zajęły czwarte miejsce.




Multimedalistka olimpijska w rozmowie z mediami przyznaje, że przed rozpoczęciem sezonu zimowego ma bardzo wysokie oczekiwania względem swojej osoby. Finka mówi wprost, że celuje w triumf w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata, a także w medal mistrzostw świata w Seefeld. – Tour de Ski i klasyfikacja generalna będą dla mnie bardzo ważne i zamierzam walczyć z Johaug, Weng, Oestberg, Kallą czy Diggins. Jestem przekonana, że walka z Therese będzie bardzo trudna tym bardziej, że prawdopodobnie nie będę startowała we wszystkich biegach – mówi Parmakoski. – Ciężko pracowałam w okresie przygotowawczym i mam nadzieję, że uda mi się także zdobyć medal na mistrzostwach świata w Seefeld – dodaje.

Finka przyznała również, że zmieniła swój trening i bardziej postawiła na przygotowanie sprinterskie, które ma jej zapewnić sukces w Seefeld. – Tego lata kładliśmy dużo nacisku na technikę, a inspiracją dla mnie był Klaebo i jego sposób na pokonywanie podbiegów. Myślę, że zrobiłam spory postęp i jestem lepsza niż w poprzednim sezonie – tłumaczy Parmakoski.

Źródło: ski-nordique.net

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.