Złoto dla Akershus, czterech Norwegów kończy karierę

SAM_1599-CopyW dniu dzisiejszym na obiekcie HS 100 w Notodden odbył się konkurs o drużynowy tytuł mistrza Norwegii. Złoto zdobyła ekipa Akershus. Tym właśnie konkursem karierę zakończyło kolejnych trzech Norwegów!

W norweskim Notodden na obiekcie HS 100 najlepsza okazała się ekipa Akershus w składzie: Tom Hilde, Halvor Egner Granerud, Rune Velta oraz Kim Rene Elverum Sorsell. Dla tego ostatniego zawody te były finałem jego kariery. Drugie miejsce zajęła drużyna z Oslo. Jarl Magnus Riiber, Joachim Hauer, Richard Haukedal i Phillip Sjoeen przegrali z triumfatorami różnicą 48 punktów. Ostatnie miejsce na podium wywalczyła drużyna z Opplandu, tracąc 2,5 pkt do reprezentantów Oslo.W skład tej ekipy weszli: Fredrik Bjerkeengen, Andreas Granerud Buskum, Robert Johansson i Kenneth Gangnes.

Do kończącego karierę Andersa Bardala dołączyło trzech jego kolegów. Pierwszym z nich jest wspomniany wyżej Kim Rene Elverum Sorsell, który swoją decyzję oficjalnie ogłosił dziś po mistrzostwach Norwegii. Kolejnym zawodnikiem, który dołącza do nich jest Ole Marius Ingvaldsen. 29-latek swój najlepszy występ w Pucharze Świata odnotował w Engelbergu w sezonie 2013/2014, zajmując wtedy 9 miejsce. Norweg startował głównie w Pucharze Kontynentalnym, sporadycznie pojawiał się w Pucharze Świata. Narty na tzw: “kołku” postanowił także zawiesić Vegard Haukø Sklett, który przez ostatnie dwa lata nie rywalizował w zawodach rangi międzynarodowej, co związane było ze słabymi wynikami oraz brakiem sponsorów. 29-latek swoje największe sukcesy odnosił w sezonie 2011/2012, który ukończył na 16. miejscu w generalnej klasyfikacji Pucharu Świata, będąc wtedy drugim najlepszym z reprezentantów Norwegii. Sklett kilka razy ocierał się o podium plasując się na 4. i 5. miejscu w Sapporo, a także na 5. miejscu w Bad Mitterndorf. W sezonie 2008/2009 Norweg zajął 10 miejsce w Pucharze Kontynentalnym, wygrywając konkursy w Sapporo i Bischofshofen.

Źródło: skiforbundet.no / Facebook (Trønderhopp)

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

%d bloggers like this: