Trwają prace przy produkcji sztucznego śniegu na otwarcie PŚ

fot. fis-ski.com
fot. fis-ski.com

 

Już tylko 10 dni dzieli nas do rozpoczęcia sezonu 2015/2016 w skokach narciarskich. Pierwszy konkurs rozegrany zostanie w Klingenthal.

Produkcja sztucznego śniegu stwarza organizatorom pierwszych zawodów sezonu dość duże wyzwanie. Dwa lata temu śnieg wyprodukowano prawie pół roku wcześniej i przechowywano go w trocinach. W zeszłym roku zastosowana została fińska metoda produkcji białego puchu. W tym roku organizatorzy postanowili wykorzystać włoską metodę. Firma z południowego Tyrolu jest w stanie produkować śnieg nawet w temperaturze przewyższającej zero stopni. Niemiecki Związek Narciarski wszedł w posiadanie takiego sprzętu i postanowił wynająć na wniosek organizatorów tzw. „Snowfactory”. Do tej pory wyprodukowano już 2/3 wymaganej objętości śniegu. Duża skocznia w Vogtland Arena ma być gotowa do 18 listopada. – Do tej pory wszystko poszło zgodnie z planem. Do tego temperatura w ciągu najbliższych dni powinna spaść – uspokaja Marcus Stark z komitetu organizacyjnego najbliższych konkursów. Organizatorom w Klingenthal z pewnością nie brakuje kreatywności. Dla urozmaicenia zawodów regionalny piekarz będzie oferował kibicom lody „World Cup o smaku waniliowym” przyozdobione prażonymi migdałami. Więc na pewno każdy może spodziewać się śniegu w regionie Vogtland.

Źródło: fis-ski.com

Mateusz Król
Obserwuj

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.