Tobias Torgersen: „Potrzebujemy biegu, w którym wszystkie elementy zagrają jednocześnie.”

fot: Szymon Sikora / PZBiath

fot: Szymon Sikora / PZBiath

Weekend startów biathlonistek i biathlonistów w ramach Pucharu Świata we francuskim Le Grand Bornand dobiegł końca. Swoimi spostrzeżeniami podzielił się Tobias Torgersen, trener polskich dwuboistek.

Forma Weroniki Nowakowskiej zdaje się mieć tendencję zwyżkową, co znalazło swoje odzwierciedlenie w wynikach z Le Grand Bornand. Polka w sprincie była 11, zaś w biegu pościgowym – 14. Słabszy dzień przypadł na bieg masowy, w którym zajęła 26. miejsce. Weronika z każdym kolejnym biegiem pokazuje, że jest bardzo blisko pierwszej dziesiątki, a może nawet czegoś więcej. Potrzebujemy jednak biegu, w którym wszystkie elementy zagrają jednocześnie. W sprincie błędem był być może dobór grupy startowej. Pogoda nie zmieniła się tak jak tego spodziewaliśmy i wysoki numer startowy w jej przypadku nie był optymalny. W końcowym rozrachunku nie zrobiło to może dużej różnicy, ale w naszym sporcie każdy detal ma wpływ. Bieg pościgowy to ponownie w 95% dobra robota w jej wykonaniu. – stwierdził Torgersen. Skupiamy się na tym, że regularnie dochodzimy do pozycji, w której walczymy o wysokie cele i nie przestajemy wierzyć, że wkrótce nam się to uda.

Monika Hojnisz w ten weekend decyzją trenera skupiła się na odbudowywaniu formy, między innymi poprzez starty w Pucharze IBU w Obertilliach. W biegu indywidualnym odniosła imponujące zwycięstwo z wynoszącą ponad minutę przewagą nad drugą zawodniczką, zaś w sprincie rozegranym dzień później była siódma. – Decyzja by Monika startowała w zawodach Pucharu IBU miała na celu to, aby w spokoju mogła skupić się na swoim zadaniu, bez specjalnego zwracania uwagę na rezultat. To się udało i zaowocowało dwoma dobrymi występami. Za wcześnie jeszcze żeby przesądzać o tym, kto wystartuje w kolejnym Pucharze Świata. Wrócimy do domów i tam na spokojnie ocenimy dotychczasowy przebieg sezonu – skwitował Norweg.

Źródło: Polski Związek Biathlonu

Mateusz Król
Obserwuj

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.