Zamknij

TCS w Innsbrucku: Tomasz Pilch debiutuje w Pucharze Świata. Dziś kwalifikacje (lista startowa)

09:00, 03.01.2018 Anna Felska
Skomentuj

 

Turniej Czterech Skoczni przenosi się do Austrii. Już dziś na skoczni Bergisel w Innsbrucku odbędą się treningi i kwalifikacje do czwartkowego konkursu. Po raz pierwszy w kwalifikacjach Pucharu Świata wystąpi Tomasz Pilch, który powalczy o awans do konkursu. Kamil Stoch może potwierdzić wysoką formę z dwóch pierwszych wygranych konkursów turnieju. 

Skocznia Innsbrucku to najmniejszy obiekt w całym Turnieju Czterech Skoczni. Jej punkt konstrukcyjny usytuowany jest na 120. metrze, a rozmiar wynosi 130 m. Obecnym rekordzistą skoczni jest Austriak Michael Hayboeck, który w 2015 roku uzyskał 138 m. Obiekt nie ma sztucznego oświetlenia, dlatego rywalizacja musi odbywać się o wcześniejszych porach. Dzisiejsze dwie serie treningowe zaplanowano na godz. 11:45. O 14:00 mają rozpocząć się kwalifikacje z siedmioma Polakami na starcie. Swój debiut w Pucharze Świata zaliczy 17-letni  Tomasz Pilch, który jest liderem Pucharu Kontynentalnego. Na rozbiegu pojawi się z numerem 18. W treningach i kwalifikacjach zobaczymy również: zmagającego się z przeziębieniem Jakuba Wolnego (nr 30), Macieja Kota (nr 51), Stefana Hulę (nr 53), Piotra Żyłę (nr 54), Dawida Kubackiego (nr 58) oraz lidera turnieju Kamila Stocha (nr 66). Na liście startowej pojawiło się 67. zawodników z 16. krajów.  Wiatr nie powinien przeszkodzić w rywalizacji, prognozy przewidują minimalne podmuchy. Jedynym kłopotem może być deszcz.

Lista startowa 

Wszystkie oczy zwrócone będą na rywalizację Kamila Stocha i Richarda Freitaga. Nasz mistrz olimpijski wygrał w dwóch pierwszych konkursach w turnieju i nad faworyzowanym Niemcem ma już 11,8 pkt przewagi. Czy Kamil Stoch potwierdzi wysoką formę w kwalifikacjach? Transmisja od 13:45 w Eurosport 1 oraz na antenach RadioGol.pl.

źródło: informacja własna

(Anna Felska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%