TCS w Ga-Pa: Johansson i Geiger najlepsi na treningach

fot. P. Ślezińska

Za nami dwie serie treningowe przed kwalifikacjami do noworocznego konkursu 68. Turnieju Czterech Skoczni. Na skoczni w Garmisch-Partenkirchen najlepiej spisali się Robert Johansson i Karl Geiger. 

W pierwszej serii treningowej najlepszy rezultat osiągnął Robert Johansson, który uzyskał  134,5 m. Metr bliżej lądował drugi Johann Andre Forfang. Trzecie miejsce zajął Jewgienij Klimow (135 m). Czwarty był Stefan Kraft, który przy silnym wietrze w plecy uzyskał 124,5 m. Piąte miejsce zajął Timi Zajc (136 m), a szósty był Markus Eisenbichler (133 m). Najlepszy z Polaków Piotr Żyła po skoku na 128,5 m zajął siódmą lokatę. W czołowej dziesiątce na kolejnych miejscach znaleźli się także: Karl Geiger (121,5 m), Stephan Leyhe (134 m) i Dawid Kubacki (130,5 m).

Stefan Hula również uzyskał 130,5 m i zajął 20. miejsce. Kamil Stoch po skoku na 120 m był 20. Na dalszych lokatach uplasowali się: Maciej Kot 122,5 m i Jakub Wolny (115,5 m), którzy zajęli odpowiednio 51. i 61. miejsce

W drugim treningu najlepiej spisał się Karl Geiger, który uzyskał 135 m. Drugie miejsce zajął Piotr Żyła (133 m), a trzeci był Peter Prevc (132 m). Na kolejnych dwóch miejscach uplasowali się Niemcy: Constantin Schmid (137 m) i Stephan Leyhe (135 m). Szóste miejsce zajął lider turnieju Ryoyu Kobayashi (133,5 m), a siódmy był Kamil Stoch (133 m). Najlepszym z Norwegów okazał się Daniel Andre Tande, który po skoku na 133 m zajął ósmą lokatę. Dziewiąty był Philipp Aschenwald (133 m), a dziesiąty Markus Eisenbichler (135 m). Na rozbiegu nie pojawił się Stefan Kraft.

Z dobrej strony ponownie pokazał się Stefan Hula. Najstarszy członek polskiej kadry po skoku na 128 m zajął 18. miejsce. Dopiero w trzeciej dziesiątce na 22. miejscu uplasował się Dawid Kubacki (124,5 m). Trzy oczka niżej wylądował Maciej Kot (128 m). Jakub Wolny po skoku na 127 m zajął 42. pozycję.

Pełne wyniki treningów

Start kwalifikacji o godz. 14:00.

źródło: informacja własna

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

%d bloggers like this: