TCS w Bischofshofen: Hayboeck i Kraft na czele treningów. Dobre skoki Kubackiego i Stocha

Fot. Magdalena Janeczko

Fot. Magdalena Janeczko

W niedzielnych treningach przed finałem 68. Turnieju Czterech Skoczni najlepsze skoki zaprezentowali Michael Hayboeck i Stefan Kraft. Lidera klasyfikacji punktowej, Dawida Kubackiego, nie zabrało w czołowej piątce pierwszej rundy. Najlepszym z naszych zawodników w obu seriach był Kamil Stoch, który zajmował 4. miejsca.

Pierwszy trening

W pierwszym treningu popis umiejętności dał reprezentant gospodarzy, Michael Hayboeck. 28-latek po skoku na 135. metr obiektu objął prowadzenie i nie oddał go do końca kolejki. Z drugim najlepszym wynikiem uplasował się lider Pucharu Świata, Ryoyu Kobayashi, który uzyskał 131 metrów na Sepp Bradl-Skistadion (HS 142). Na trzecim miejscu sklasyfikowano Niemca, Stephana Leyhe, który osiągnął w swojej próbie 134 metry. Lokaty w czołowej piątce wywalczyli aż dwóch “biało-czerwonych”: czwarty był Dawid Kubacki (130 m), a piąty Kamil Stoch (129 m).

Pozostali Polacy uzyskali następujące rezultaty: Stefan Hula (17. miejsce / 126 m), Jakub Wolny (27. miejsce / 126 m), Piotr Żyła (39. miejsce / 117,5 m), Maciej Kot (44. miejsce / 116 m).

Drugi trening

W drugiej turze skoków treningowych najlepszą dyspozycję zaprezentował Stefan Kraft, który osiągnął 138,5 metra. Oczko niżej, dzięki próbie o długości 140 metrów, uplasował się Peter Prevc. Obecność w czołowej trójce zapewnił sobie również Ryoyu Kobayashi, który uzyskał z 136,5 metra. Czwarte miejsce przypadło w udziale Kamila Stocha (137 m), a piąte Daniela Andre Tande (136 m).

Podopieczni Michala Doleżala zostali sklasyfikowani na następujących lokatach: Dawid Kubacki, (8. miejsce / 132 m), Piotr Żyła (24. miejsce / 130 m), Stefan Hula (41. miejsce / 125 m), Maciej Kot (48. miejsce / 123 m), Jakub Wolny (58. miejsce / 118 m).

Kwalifikacje do finałowego konkursu 68. TCS rozpoczną się o godzinie 16:30.

Pełne wyniki treningów

Źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.