Startuje Puchar Świata w biathlonie (lista startowa)

fot. M. Król

fot. M. Król

Fani biathlonu czekali na ten moment 8 miesięcy. To już jutro – rusza biathlonowy Puchar Świata. Wszystko zacznie się od rywalizacji sztafet: mieszanej (2+2) oraz także mieszanej, ale sprinterskiej pojedynczej (1+1).

Poprzedni sezon, który zakończył się w marcu, był pokazem sił Laury Dahlmeier. Niemki zabraknie jednak podczas inauguracji sezonu z powodu choroby. Wielką postacią zeszłosezonowych zmagań była również Gabriela Koukalova, której także nie zobaczymy na starcie podczas zmagań teamów w Oestersund. Czeszka cały czas odczuwa skutki kontuzji. Mówi się, że nawet start na Igrzyskach Olimpijskich zawodniczki jest zagrożony. Wśród panów dominatorem zmagań w Pucharze Świata był Francuz Martin Fourcade, który i w tym sezonie powinien być jednym z najlepszych, i na strzelnicy, i na trasie. W niedzielę odbędą sztafety mieszane, które od lat wywołują emocje u kibiców. Polaków reprezentować będą odpowiednio: Monika Hojnisz, Weronika Nowakowska, Grzegorz Guzik oraz Łukasz Szczurek. Szybko można stwierdzić, że szkoleniowcy i zawodnicy z Polski bardziej nastawiają się właśnie na tę sztafetę niż pojedynczą, wystawiając bardzo mocny skład. O zwycięstwo powinny walczyć: Niemcy, Francja, Norwegia i Włochy, ale liczymy, że i nasi pokażą się z dobrej strony (w poprzednik roku zajęliśmy 16. miejsce).

Drugą konkurencją będzie emocjonujący supermikst. Na trasę wyruszy jedna biathlonistka i jeden biathlonista z każdego kraju. W polskim przypadku będzie to Magdalena Gwizdoń oraz Andrzej Nędza-Kubiniec. Miejmy nadzieję, że poprawią oni wynik Kingi Mitoraj i Łukasza Szczurka sprzed roku (25. miejsce). Wielkimi faworytami będą Francuzi: Marie Dorin-Habert oraz Martin Fourcade. Konkurencja ta rozpocznie się o 17:10, z kolei sztafeta mieszana niecałe trzy godziny szybciej – 14:15.

Lista startowa sztafet mieszanych

Lista startowa sprintu pojedynczych par

Źródło: biathlonworld.com/informacja własna

Obserwuj

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.