PŚ w Val di Fiemme: Serie treningowe dla Niemców, świetne skoki Stocha

Fot. Angelika Uchacz

Fot. Angelika Uchacz

Pius Paschke oraz Karl Geiger okazali się najlepsi podczas oficjalnego treningu przed kwalifikacjami na skoczni normalnej w Val di Fiemme. Bardzo dobre skoki zaprezentował Kamil Stoch, który był drugi i trzeci. Wysoko plasował się także Dawid Kubacki.

Zakończyły się właśnie serie treningowe przed pierwszym w tym sezonie konkursie na normalnej skoczni. Na obiekcie w Val di Fiemme o punkcie K-95 do tej pory najlepiej prezentowali się Niemcy – Pius Paschke oraz Karl Geiger – którzy podczas oficjalnego treningu byli najlepsi. W swoich najlepszych próbach oddali swoje skoki odpowiednio na 102 i 97 metr. Świetnie spisał się mistrz świata z Predazzo z 2013 r. Kamil Stoch, który był drugi i trzeci. Polak skoczył na odległości 97,5 i 100,5 m. Obok reprezentanta Polski oraz Niemiec w czołowej trójce plasowali się także Austriacy – Stefan Kraft oraz Michael Hayboeck. Dwukrotny mistrz globu uzyskał odległości 98 i 99 metrów, a jego kolega z reprezentacji 98 i 100,5 metra.

Na pierwszym treningu w czołowej piątce znaleźli się także Karl Geiger oraz lider Pucharu Świata Ryoyu Kobayashi. Na szóstym miejscu uplasowali się Constantin Schmid oraz Anders Haare, ósmy był Gregor Schlierenzauer, a na dziewiątej lokacie zostali sklasyfikowani Michael Hayboeck i Jan Hoerl. Zwycięzca 68. Turnieju Czterech Skoczni Dawid Kubacki zajął w pierwszej serii treningowej dwunaste miejsce, skacząc na odległość 95 metrów. Piotr Żyła był szesnasty, Maciej Kot dwudziesty ósmy, Stefan Hula trzydziesty siódmy, a Jakub Wolny czterdziesty.

W drugiej serii treningowej w czołowej dziesiątce zostali sklasyfikowani także: Stefan Kraft, Gregor Schlierenzauer, Pius Paschke, Cene Prevc, Stephan Leyhe, reprezentant biało-czerwonych Dawid Kubacki i Anders Haare. Piotr Żyła tym razem był dwunasty, Stefan Hula osiemnasty, Maciej Kot trzydziesty ósmy, a Jakub Wolny czterdziesty trzeci.

wyniki treningu 

 źródło: informacja własna

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

%d bloggers like this: