PŚ w skokach. Przerwa w startach. Kiedy skoczkowie wrócą do rywalizacji?

Nelinjo, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Wyścig o Kryształową Kulę sezonu 2022/2023 wystartował. W położonej w Beskidzie Śląskim miejscowości zawodnicy powalczyli o swoje pierwsze punkty do klasyfikacji generalnej. Fani zimowej dyscypliny muszą jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ kolejny start zaplanowano dopiero na 26 listopada w fińskiej Ruce.

Nelinjo, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Ledwo wystartowali, a już pojawił się pierwszy próg zwalniający. Między premierowymi zawodami w Wiśle, a kolejnym startem w Pucharze Świata czekają nas niemal trzy tygodnie przerwy.

Z kompletem punktów w klasyfikacji generalnej mężczyzn prowadzi Dawid Kubacki. Triumf w obu weekendowych zmaganiach zapewnił reprezentantowi Polski 70 “oczek” przewagi nad drugim Norwegiem. Halvor Egner Granerud z dorobkiem 130 punktów wyprzedza trzeciego Austriaka, Stefana Krafta (105 pkt).

W czołówce sklasyfikowany został również kolejny z Biało-Czerwonych, Piotr Żyła (6. miejsce). Nieobecny w niedzielę z powodu dyskwalifikacji Kamil Stoch zajmuje 19. lokatę, a dwudziestkę zawodników zamyka Paweł Wąsek. Dorobek punktowy na pozycje w czwartej dziesiątce zgromadzili 32. Tomasz Pilch i 35. Stefan Hula.

Kto poskromi Rukatunturi?

Kolejnym, po obiekcie im. Adama Małysza przystankiem jest skocznia Rukatunturi (HS142). Przed rokiem swoje zwycięstwo odnieśli tutaj Ryoyu Kobayashi oraz Anze Lanisek.

W programie zawodów przewidziane są dwa konkursy indywidualne mężczyzn. Rywalizacja w wietrznej Ruce rozpocznie się piątkowymi (25.11.2022) kwalifikacjami o godzinie 16:45. W sobotę (26.11.2022) oraz niedzielę (27.11.2022) punkt 9:00 zaplanowano start pierwszej serii konkursowej. Zanim jednak skoczkowie zasiądą na belce obiektu podczas drugiego dnia zawodów, czekają ich kwalifikacje o 7:30.

Zawody w Finlandii są kolejnym pucharowym widowiskiem, po którym nastąpi dłuższa przerwa. Tym razem będą to dwa tygodnie, aż do grudniowego powrotu w niemieckim Titisee-Neustadt.

Źródło: informacja własna