PŚ w Oestersund: Skardino zwycięża w biegu indywidualnym, Polki bez punktów

fot. biathlon.com.ua

fot. biathlon.com.ua

Za nami pierwszy bieg indywidualny kobiet w biathlonowym Pucharze Świata. W Oestersund panie wystartowały dziś na dystansie 15 km. Pierwsze zwycięstwo w sezonie odniosła Białorusinka Nadezhda Skardino. Polki rozpoczęły sezon bez punktów. 

Kluczem do dzisiejszego biegu było bezbłędne strzelanie. Na podium znalazły się zawodniczki, dla których są to jedne z pierwszych sukcesów w Pucharze Świata. Białorusinka na metę dotarła z czasem 42:57.4. To dopiero jej pierwsze zwycięstwo w zawodach Pucharu Świata i piąte miejsce na podium. Drugie miejsce zajęła Norweżka Synnoeve Solemdal, która do Skardino straciła zaledwie 2.9 s, i dla której dzisiejsze podium również jest piątym w karierze. Na najniższym stopniu podium stanęła Yulia Dzhima (+12.0). Ukrainka w pierwszej trójce Pucharu Świata znalazła się po raz drugi.

Tuż za podium uplasowała się kolejna reprezentantka Ukrainy bezbłędna na strzelnicy, Valj Semerenko (+30.1), a piąta była Słowaczka Paulina Fialkova (+32.2), która na strzelnicy pomyliła się raz. Czołową szóstkę zamknęła Mona Brorsson (+49.6) ze Szwecji. Poza najlepszą dziesiątką znalazły się takie faworytki jak Kaisa Makarainen, Darya Domracheva czy Tiril Eckhoff, które zajęły odpowiednio 11, 14 i 22. miejsce.

Po raz drugi z rzędu Polki rozpoczęły sezon Pucharu Świata bez punktów. Najlepiej spisała się wracająca do pucharowej rywalizacji po przerwie macierzyńskiej Weronika Nowakowska, która po trzech niecelnych strzałach uplasowała się na 44. pozycji (+3:47.3). Trzy pudła zaliczyła również Magdalena Gwizdoń, która do zwyciężczyni straciła prawie 4 i pół minuty, co dało jej 56. miejsce. Siedem oczek niżej uplasowała się Monika Hojnisz, która podobnie jak koleżanki na strzelnicy pomyliła się trzy razy. Dopiero 90. lokatę zajęła Krystyna Guzik (+8:41.6), która spudłowała aż siedem razy.

Pełne wyniki 

Już w piątek biathlonistki będą rywalizować w sprincie. Początek zawodów o godz. 17:45.

źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.