PŚ w Lillehammer: Kolejny triumf Riibera, Kupczak poza “30”

fot. M. Rudzińska

Jarl Magnus Riiber wygrał piąte zawody Pucharu Świata w kombinacji norweskiej. Podczas drugiej rywalizacji w Lillehammer Norweg wyprzedził Joergena Graabaka i Vinzenza Geigera. Szczepan Kupczak zajął 35. miejsce.

Przed konkursem skoków do niedzielnych zawodów w Lillehammer rozegrano kwalifikacje. Wygrał je Jarl Magnus Riiber. Szczepan Kupczak zajął 10. miejsce po skoku na odległość 132,5 metra. Adam Cieślar skoczył 103,5 metra. Polak zajął 51. miejsce i nie awansował do konkursu. We właściwej rywalizacji Kupczak nie powtórzył wyniku z kwalifikacji. Reprezentant Polski wylądował na 125. metrze i był 25. ze stratą 2 minut i 12 sekund. Po raz kolejny najlepszy na skoczni okazał się Jarl Magnus Riiber. Lider Pucharu Świata uzyskał odległość 139,5 metra, skacząc ze skróconego najazdu w stosunku do innych zawodników. Norweg miał problemy przy odjeździe, więc tylko o punkt wyprzedził Franz-Josefa Rehrla, który uzyskał taką samą odległość. Po skoku różnica między Riiberem i Rehrlem wynosiła jedynie 4 sekundy. Najlepszą odległość uzyskał Espen Bjoernstad, który wylądował na 142. metrze. Norweg miał 18 sekund straty do lidera.

Wyniki po serii skoków

Początkowo na trasie Riiber i Rehrl biegli razem. Na podbiegu na drugiej rundzie Jarl Magnus Riiber zyskał przewagę nad Austriakiem i biegł samotnie do mety. Bardzo dobrze pobiegł Joergen Graabak, który najpierw odskoczył od Espena Bjoernstada i Jensa Luraasa Oftebro, a potem wyprzedził Rehrla. Tym samym Riiber wygrał piąte zawody z rzędu, a Graabak ponownie był na podium. O trzecie miejsce rywalizowali zawodnicy z kilkuosobowej grupy, w której tempo nadawali Niemcy – Vinzenz Geiger, Fabian Riessle i Eric Frenzel. Po ataku w końcówce trzeci był Vinzenz Geiger. Szczepan Kupczak w biegu spadał w klasyfikacji i ostatecznie zajął 35. miejsce. Polak opuszcza Lillehammer bez punktów.

Wyniki zawodów

źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.