PŚ kobiet w Lillehammer: Treningi dla Klinec i Kleven

W Lillehammer rozegrano dwie serie treningowe przed pierwszym konkursem indywidualnym Pucharu Świata 2018/2019. Zwyciężczynią pierwszej została Ema Klinec, a w drugiej rundzie najlepsza okazała się Thea Sofie Kleven. 

Konkurs na skoczni w Lillehammer będzie pierwszym starciem w sezonie 2018/2019. Przed początkiem rywalizacji odbyły się dwie serie treningowe. W pierwszej z nich panie rozpoczęły zmagania z dwunastej belki startowej, jednak dość szybko podniesiono ją o dwa stopnie. Rywalizację wygrała reprezentantka Słowenii, Ema Klinec (91.5 m). Drugie miejsce zajęła Maren Lundby ( 91.5 m), a trzecie Katharina Althaus (86.5 m).

W treningu wzięły udział trzy reprezentantki Polski. Najlepiej poradziła sobie Kinga Rajda (72.5 m), która była dwudziesta trzecia, natomiast Kamila Karpiel zajęła trzydziestą lokatę (73.5 m). Nieco gorzej poszło Annie Twardosz, która skoczyła zaledwie 68 metrów.

Podczas drugiej części zmagań panie oddawały swoje skoki z belki szesnastej. Niestety, warunki nie były zbyt równe. Niektórym zawodniczkom wiatr znacznie utrudniał oddanie dalekiego skoku, innym wyraźnie pomagał. Z trudną sytuacją najlepiej poradziła sobie skoczkini z Norwegii, zaledwie 17- letnia Thea Sofie Kleven, która skoczyła na odległość 94 metrów, dzięki czemu wygrała tę serię treningową. Na następnych miejscach znalazły się Daniela Iraschko-Stolz (91 m) i Eva Pinkelnig (90 m). Tym razem najlepsze zawodniczki zeszłego sezonu ( między innymi Maren Lundby i Katharina Althaus) zrezygnowały ze swoich skoków.

Wśród Polek najlepsza okazała się Kamila Karpiel, która była dwudziesta piąta (70.5 m). Anna Twardosz (70.5 m) zakończyła zmagania na trzydziestej czwartej pozycji, a Kinga Rajda, która trafiła na najkorzystniejsze warunki wietrzne, na trzydziestej siódmej ( 74 m).

Wyniki treningu

Kwalifikacje do konkursu rozpoczną się zaraz po seriach treningowych.

Źródło: Informacja własna 

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.