Program finałów Pucharu Świata w narciarstwie alpejskim w Aspen

fot. Aspen Snowmass / CC BY NC ND

fot. Aspen Snowmass / CC BY NC ND

W Pucharze Świata w narciarstwie alpejskim w sezonie 2016/2017 została już tylko ostatnia prosta, ostatni tydzień i finałowe zawody w Aspen. Choć wiele najważniejszych rozstrzygnięć już zapadło, to wciąż w kilku klasyfikacjach na czołowych miejscach może się jeszcze trochę pozmieniać. Jutro w Aspen odbędą się pierwsze treningi zjazdu, a w środę zostaną przeprowadzone pierwsze zawody. 

Zmagania w Stanach Zjednoczonych zakończą trwającą od października jubileuszową, 50. edycję alpejskiego Pucharu Świata. Finały można by nazwać małymi mistrzostwami świata, gdyż na zakończenie sezonu odbywają się zawody w 4 głównych konkurencjach: slalomie, slalomie gigancie, supergigancie i zjeździe. W programie nie ma tylko kombinacji, ale są zawody drużynowe. Finały są bardziej elitarne od Mistrzostw Świata czy pozostałych zawodów Pucharu Świata, gdyż prawo uczestnictwa w tych wyścigach ma tylko 25 najwyżej sklasyfikowanych w danej konkurencji zawodników, a dodatkowo alpejczycy, którzy zdobyli w klasyfikacji generalnej przynajmniej 500 punktów oraz mistrzowie świata, olimpijscy i mistrzowie świata juniorów w konkretnej konkurencji. Mistrzowie świata i mistrzowie olimpijscy w kombinacji mogą startować w zjeździe lub w slalomie jeśli nie są zakwalifikowani na podstawie punktów lub miejsca w Pucharze Świata. W przypadku nieobecności kogoś z grupy zakwalifikowanych nie stosuje się żadnego zastępstwa. Nie zobaczymy zatem w Aspen polskich zawodników rywalizujących w zawodach. Kolejna różnica to miejsca punktowane. W finałach punkty do klasyfikacji PŚ zdobywa tylko 15. najlepszych.

Dużą kryształową kulę za ten sezon wygrał już Marcel Hirscher. Ma on już także zapewnione małe kryształowe kule za slalom i slalom gigant. W klasyfikacji supergiganta zwyciężył już Kjetil Jansrud. W kombinacji, której w Aspen nie będzie już dość dawno triumfował Alexis Pinturault. W Pucharze Świata mężczyzn niepewny jest jeszcze tylko zwycięstwa w zjeździe. O końcowy triumf powalczą Kjetil Jansrud oraz Peter Fill, który traci do Norwega 33 punkty.

Wczoraj wyjaśniło się, kto będzie zwyciężczynią klasyfikacji slalomu w PŚ kobiet. Mała kryształowa kula za tę konkurencję trafi do Mikaeli Shiffrin. Pewne są już także trofea dla Ilki Štuhec za zjazd i kombinację alpejską. Do rozstrzygnięcia pozostaje jeszcze kwestia wygranej w klasyfikacji supergiganta (pomiędzy liderującą Ilką Štuhec i Tiną Weirather) oraz slalomu giganta (pomiędzy Tessą Worley i Mikaelą Shiffrin). Oficjalnie nie można jeszcze ogłosić Mikaeli Shiffrin zwyciężczynią klasyfikacji generalnej Pucharu Świata 2016/2017, ale przewaga 375 punktów jaką ma nad drugą zawodniczką – Ilką Štuhec nie pozostawia wątpliwości, że to Amerykanka będzie wkrótce figurować w statystykach jako najlepsza zawodniczka tego sezonu.

Program finałów PŚ w Aspen:

Pierwsza godzina to czas polski (środkowoeuropejski), natomiast druga godzina podana w programie to czas lokalny w Aspen (MST – Mountain Standard Time – czas górski: UTC-7:00)

Poniedziałek, 13.03.2017
16:30 (CET) / 9:30 (MST) – Trening, Zjazd mężczyzn
18:00 17:30 (CET) / 11:00 10:30 (MST) – Trening, Zjazd kobiet

Wtorek, 14.03.2017
16:30 (CET) / 9:30 (MST) – Trening, Zjazd mężczyzn
17:30 (CET) / 10:30 (MST) – Trening, Zjazd kobiet

Środa, 15.03.2017
16:30 (CET) / 9:30 (MST) – Zjazd mężczyzn
18:00 (CET) / 11:00 (MST) – Zjazd kobiet

Czwartek, 16.03.2017
16:30 (CET) / 9:30 (MST) – Super G kobiet
18:00 (CET) / 11:00 (MST) – Super G mężczyzn

Piątek, 17.03.2017
16:30 (CET) / 9:30 (MST) – Zawody drużynowe

Sobota, 18.03.2017
16:00 (CET) / 9:00 (MST) – Slalom gigant mężczyzn, pierwszy przejazd
17:00 (CET) / 10:00 (MST) – Slalom kobiet, pierwszy przejazd
18:30 (CET) / 11:30 (MST) – Slalom gigant mężczyzn, drugi przejazd
19:30 (CET) / 12:30 (MST) – Slalom kobiet, drugi przejazd

Niedziela, 19.03.2017
16:00 (CET) / 9:00 (MST) – Slalom gigant kobiet, pierwszy przejazd
17:00 (CET) / 10:00 (MST) – Slalom mężczyzn, pierwszy przejazd
18:30 (CET) / 11:30 (MST) – Slalom gigant kobiet, drugi przejazd
19:30 (CET) / 12:30 (MST) – Slalom mężczyzn, drugi przejazd

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.