MŚJ w Lahti: Rosjanie najlepsi na zakończenie mistrzostw, Polacy na 9. miejscu

fot.: goista.com

fot.: goista.com

Rywalizacja drużyn mieszanych w skokach narciarskich była ostatnim akcentem 42. Mistrzostw Świata Juniorów w Narciarstwie Klasycznym, rozgrywanych w fińskim Lahti. Tytuł mistrzowski trafił tym razem w ręce Rosjan: Anny Szpynewej, Michaiła Purtowa, Lidii Jakowlewej i Maksima Siergiejewa.  Polacy – Kinga Rajda, Tomasz Pilch, Kamila Karpiel i Paweł Wąsek, zajęli dziewiąte miejsce.

Do awansu do drugiej serii Polakom zabrakło jedynie 0.6 punktu. Dokładnie o taką wartość wyprzedzili nas Włosi. Po pierwszej rundzie zmagań na czele znajdowali się Rosjanie, głównie za sprawą żeńskiej części składu. Anna Szpynewa i Lidia Jakowlewa skoczyły odpowiednio 95 i 97.5 metra. Tym samym potwierdziły swoją świetną dyspozycję z konkursu indywidualnego, gdzie zdobyły złoto i srebro. Tuż za ekipą rosyjską znajdowały się drużyny z Norwegii i Niemiec.

WYNIKI PIERWSZEJ SERII

Przed ostatnimi skokami o złoto walczyły już tylko Norwegia (skacząca w składzie Ingebjoerg Saglien Braaten, Fredrik Villumstad,  Silje Opseth, Thomas Aasen Markeng) i Rosja – różnica między nimi wynosiła 15.3 punktu. Gdyby Markeng skoczył tak samo, jak w pierwszej serii (96 metrów), a Maksim Siergiejew znacząco się nie poprawił, przegrywająca przez 7 kolejek drużyna ze Skandynawii wydarłaby w ostatniej chwili złoto Rosjanom. Norweg skoczył jednak o trzy metry bliżej. Rosjanin nie przekroczył w ostatniej próbie 90. metra (88.5 m) – jednak wystarczyło to do utrzymania przewagi. Trzecie miejsce utrzymali Niemcy – skaczący w składzie Agnes Reisch, Luca Roth, Selina Freitag i Constantin Schmid.

WYNIKI KONKURSU DRUŻYN MIESZANYCH

Przyszłoroczne Mistrzostwa Świata Juniorów odbędą się w Niemczech – w Oberwiesenthal. Rosyjscy juniorzy będą z pewnością starali się nawiązać do tegorocznych sukcesów – wliczając wszystkie konkurencje i kategorie wiekowe, zdobyli aż 17 medali, w tym 7 złotych.

Źródło: fis-ski.com

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.