Norweg Halvor Egner Granerud wygrał kwalifikacje na normlanej skoczni na Mistrzostwach Świata w Obersdorfie. Kolejne miejsca zajęli Słoweniec Anze Lanisek oraz Stefan Kraft z Austrii. Awans do konkursu uzyskało pięciu zgłoszonych do dzisiejszej rywalizacji Polaków, a najlepiej zaprezentował się Kamil Stoch.
?php>?php>
?php>
fot. Tomasz Markowski?php>
W piątkowy wieczór skoczkowie mieli okazję po raz pierwszy na Mistrzostwach Świata w narciarstwie klasycznym - Obersdorf 2021 uczestniczyć w serii ocenianej. Do kwalifikacji zgłoszono 66 zawodników. Ukrainiec Vitaliy Kalinichenko rozpoczął zmagania skacząc 92 metry z trzynastej belki, co pozwoliło na awans do konkursu.
?php>Po raz kolejny najlepiej zaprezentował się lider Pucharu Świata Halvor Egner Granerud, który uzyskał 105,5 metra. Drugie miejsce po lądowaniu na 103 metrze zajął Anze Lanisek tracąc do Norwega blisko siedem punktów. Trzeci był Stefan Kraft (101,5 m.). Kolejne miejsca przypadło skaczącemu jako jedynemu z krótszego najazdu Norwegowi Danielowi Andre Tandemu (102,5 m.), piąta pozycję zajął Japończyk Yukiya Sato (104,5 m.).
?php>Najlepiej z reprezentantów Polski zaprezentował się szósty dziś Kamil Stoch (101 m.), pozycję niżej sklasyfikowano Dawida Kubackiego (100,5 m.) W dziesiątce znaleźli się również Austriak Philipp Aschenwald (100 m.), Norweg Marius Lindvik (98 m.) oraz młody Rosjanin Danil Sadreev, który jako pierwszy przekroczył setny metr w dzisiejszej rywalizacji.
?php>97 metrów skoczył Piotr Żyła, co dało mu piętnastą pozycję. Klemens Murańka (96 m.) był dwudziesty piąty, a Andrzej Stękała (95 m.) dwudziesty dziewiąty.
?php>Z zawodników punktujących w tym sezonie Pucharu Świata do konkursu nie awansowali Kanadyjczyk Matthew Soukup (85,5 m.) oraz Włoch Alex Insam (77 m.). Fin Jarkko Maatta został zdyskwalifikowany z powodu nieprzepisowego kombinezonu.
?php>Wyniki kwalifikacji?php>
Partner relacji z MŚ w Oberstdorfie 2021:
?php>?php>Szczegółowy program MŚ w Oberstdorfie 2021 znajdziecie tutaj.?php>
Raport Specjalny - MŚ w Oberstdorfie 2021 - kliknij poniżej
?php>?php>Źródło: informacja własna
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz