MŚ w Lahti: Japonki dominują na treningach

fot: PAP/EPA / Daniel Karmann
fot: PAP/EPA / Daniel Karmann

Reprezentantki Japonii Sara Takanashi oraz Yuki Ito zdecydowanie zdominowały trzy serie treningowe kobiet przed Mistrzostwami Świata w narciarstwie klasycznym w fińskim Lahti.. Skoczkinie oddawały swoje próby na obiekcie HS-100.

Podczas pierwszej serii treningowej zwyciężyła Sara Takanashi, która uzyskała w swoim skoku odległość 97 metrów. Tuż za nią po skoku na odległość 95,5 metra sklasyfikowana została jej koleżanka z drużyny Yuki Ito. Trzecie miejsce zajęła kolejna z Japonek – Kaori Iwabuchi, która uzyskała najdalszą odległość pierwszego treningu 97,5 m. Poza najlepszą trójką sklasyfikowana została reprezentantka Niemiec Katharina Althaus ( 93,0 m), 5. Austriaczka Chiara Hoelzl 91,5 m oraz 6. Svenja Wuerth ( 89,0 m).

W drugim treningu również nie było mocnych na Japonki. Najlepiej zaprezentowała się Yuki Ito przed Sarą Takanashi. Pierwsza z nich uzyskała odległość 93,5 metra, a druga wylądowała na 95 metrze. Na trzecim miejscu sklasyfikowana została Katharina Althaus lądując na 97 metrze. Czwarte miejsce zajęła Daniela Iraschko-Stolz uzyskując odległość 95 metrów. Na piątym miejscu sklasyfikowana została kolejna z Austriaczek Jacqueline Seifriedsberger (92,0 m) ex aequo ze Svenja Wuerth 93,5 m.

W ostatnim treningu również nie było niespodzianek, gdyż po raz kolejny najlepsza okazała się Yuki Ito oddając najdłuższy skok treningów liczący 99 metrów  a tuż za nią uplasowała się Sara Takanashi uzyskując odległość 96,5 metra. Na trzecim miejscu sklasyfikowana została Svenja Wuerth ( 94,0 m), a czwarta była Słowenka Ema Klinec ( 93,5 m). Piąte miejsce zajęła Katharina Althaus uzyskując w swoim skoku 93 metry, a pół metra bliżej wylądowała sklasyfikowana na szóstym miejscu Autriaczka Jacqueline Seifriedsberger.

Z treningów zrezygnowały m.in: Norweżka Maren Lundby, Słowenka Maja Vtic, Julia Kykkaenen, reprezentantki Stanów Zjednoczonych, Chin, Kazachstanu oraz Rosjanki.

Pełne wyniki treningów

Źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.