Mistrzostwa Japonii: Takanashi, Takeuchi i Ito mistrzami kraju

fot. Aneta Gąska

Podczas minionego weekendu japońscy skoczkowie mieli okazję sprawdzić się w mistrzostwach kraju. W sobotę, w Hakubie odbyły się konkursy mężczyzn i pań na skoczni normalnej, a dzień później sportowcy pojawili się na obiekcie dużym.

Podczas pierwszego dnia rywalizacji wśród panów najlepszy okazał się Taku Takeuchi, który to oddał skoki na odległości: 90,5 m oraz 93,5 m, co łącznie dało mu notę równą 239,3 punktu. Na drugim miejscu znalazł się Yukiya Sato (89,5 m i 92,5 m) ze stratą 0,8 punktu do lidera. Trzecią lokatę zanotował Daiki Ito (87,5 m i 95,5 m) – okazał się on gorszy od zwycięzcy o zaledwie 3,1 punktu. Czwarty był Junshiro Kobayashi (93 m i 90 m), a piąty Kenshiro Ito (89,5 m i 89,5 m). Czołową dziesiątkę zamknął Hiroki Watanabe (85 m i 91,5 m).

Skocznia normalna, mężczyźni

W jednoseryjnym konkursie pań najlepsza okazała się Sara Takanashi – osiągnęła ona 94,5 m i z notą 128,4 punktu wyprzedziła o ponad czternaście “oczek” Yuki Ito (93 m). Trzecie miejsce przypadło w udziale Kaori Iwabuchi, która wylądowała na 95. metrze.

Skocznia normalna, kobiety

W drugim dniu rywalizacji, tym razem na skoczni HS131, tytuł mistrza kraju przypadł Daiki Ito. Jako jedyny oddał on dwa skoki powyżej 130. metra (131 m i 133,5 m) i z przewagą ponad dwunastu punktów wyprzedził drugiego Naoki Nakamurę (127,5 m i 130 m). Ostatnie miejsce na podium przypadło Keiichi Sato (129 m i 128,5 m). Warto wspomnieć o dziesiątej lokacie Taku Takeuchi, który to w sobotę wygrał zawody na obiekcie normalnym.

Skocznia duża, mężczyźni

Z kolei w konkursie pań podium wyglądało tak samo jak dzień wcześniej: zwyciężyła Sara Takanashi (124 m i 114,5 m) przed Yuki Ito (119,5 m i 125 m) i Kaori Iwabuchi (117,5 m i 121 m). Kolejne miejsca zajęły: Yuka Seto (109 m i 114,5 m), Nozomi Maruyama (108 m i 114,5 m) oraz Haruka Iwasa (102 m i 102,5 m).

Skocznia duża, kobiety

Źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.