LGP w Wiśle: Czas na konkurs indywidualny. Polacy podtrzymają zwycięską passę? (lista startowa)

Nie opadły jeszcze emocje po wczorajszym bezkonkurencyjnym zwycięstwie Polaków w konkursie drużynowym, a już dziś w Wiśle odbędzie się rywalizacja indywidualna.  Czy na skoczni im. Adama Małysza ponownie zatriumfuje nasz rodak?

Wczorajsze zawody były popisem siły biało-czerwonych, którzy zwyciężyli o ponad 71 punktów nad Niemcami. Trzeci byli Norwegowie. Przed rokiem w konkursie indywidualnym triumfował Dawid Kubacki, ale w tym roku świetną formą błyszczy Piotr Żyła, który wczoraj indywidualnie był najlepszym zawodnikiem zawodów. Kroku dotrzymuje mu jedynie trzykrotny mistrz olimpijski Kamil Stoch, który również prezentuje wysoką formę. Wydaje się, że to właśnie tych dwóch zawodników będzie walczyło o zwycięstwo w dzisiejszym konkursie. Lepiej niż w piątkowych kwalifikacjach wczoraj wypadł Dawid Kubacki i to on może włączyć się do walki o podium. U naszych zachodnich sąsiadów dalekie skoki prezentował Karl Gegier.

Skocznia im. Adama Małysza w Wiśle już po raz dziewiąty jest areną zmagań skoczków w Letnim Grand Prix. Jest również szczęśliwym miejscem dla naszych skoczków. We wszystkich rozgrywanych do tej pory konkursach indywidualnych w Wiśle tylko raz, w 2011 roku na podium nie stanął żaden z naszych reprezentantów.

Do dzisiejszego konkursu zakwalifikowali się wszyscy Polacy, a więc 11. zawodników: Andrzej Stękała (nr 1), Aleksander Zniszczoł (nr 2), Paweł Wąsek (nr 3), Przemysław Kantyka (nr 4), Tomasz Pilch (nr 13), Jakub Wolny (nr 27), Maciej Kot (nr 36), Piotr Żyła (nr 39), Stefan Hula (nr 41), Dawid Kubacki (nr 44) oraz Kamil Stoch (nr 50). Na liście startowej zawodów znaleźli się reprezentanci jedenestu krajów.

Lista startowa 

Już o 16:30 rozpocznie się seria próbna, a o 17:30 pierwszy w tym sezonie konkurs indywidualny z cyklu Letniego Grand Prix. Transmisję przeprowadzi TVP 1 oraz Eurosport 1.

źródło: informacja własna 

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.