K. Koczwara: Nie ma konkurencji między Wisłą a Zakopanem!

fot. Agnieszka Białek
fot. Agnieszka Białek

Szefowa Biura Prasowego w Wiśle na dzisiejszą konferencję przybyła z maskotką promującą Puchar Świata – Gustawem. To trzeci raz, kiedy najlepsi skoczkowie świata zawitają do tej miejscowości zimą. Katarzyna Koczwara uważa, że Wisła wyrobiła już sobie dobrą opinię.

Popularność skoków narciarskich w naszym kraju jest wciąż wysoka. Wiemy już, że w Wiśle zainteresowanie ze strony kibiców jest ogromne. Zapytaliśmy Koczwarę, jak to się ma do mediów. – Naszym największym plusem jest bogate zaplecze zawodów. Od Mistrzostw Polski przez Puchary Kontynentalne do Pucharu Świata – mówi szefowa Biura Prasowego. – Zainteresowanie mediów zawsze idzie w parze z tłumem kibiców. Wiadomo już, że popularność wśród zagranicznych dziennikarzy rośnie w  Wiśle z roku na rok. – Wiem, że początkowo nikt nie wiedział czego się spodziewać po Wiśle, bo nie mamy 18-letniego doświadczenia, jakie ma Zakopane – tłumaczy Katarzyna Koczwara. – Na początku musieliśmy trochę konkurować przez to z Zakopanem. Dzięki życzliwym osobom udało się jednak stworzyć fajną atmosferę, która przyciąga.

Organizatorzy PŚ w Wiśle starają się co roku wychodzić na przeciw oczekiwaniom kibiców. Sporym problemem był do tej pory fakt, że niektórzy musieli wybierać między Wisłą a Zakopanem. Powodem był duży problem z dojazdem z jednej miejscowości do drugiej w krótkim czasie. Tym razem postanowiono zorganizować przejazd bezpośredni za 65 zł. – Teraz jak planować urlop, to od czwartku do niedzieli – z uśmiechem powiedziała nam Koczwara. Większość zawodów letnich odbywało się w tym roku na Śląsku. Czy to znaczy, że Wisła wyprzedza Zakopane? – Myślę, że to nie w tych kategoriach trzeba to traktować – tłumaczyła. – Nie konkurujemy ze sobą. To fakt, że Wisła ma teraz swoje 5 minut. Wszyscy jednak pamiętamy czasy, kiedy to my marzyliśmy o skokach, a wszyscy jechali w Tatry. Puchar Świata w Wiśle zaplanowany jest na 15. stycznia 2015.

Źródło: Informacja własna

Mateusz Król
Obserwuj

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.