FIS Cup w Gérardmer. Julia Clair najlepsza w zawodach trzeciej ligi

Julia Clair zwyciężyła w piątkowym konkursie skoków w Gérardmer, rozgrywanym w ramach cyklu FIS Cup. Francuzka wyprzedziła Yukę Seto z Japonii i swoją rodaczkę, Josephine Pagnier. Na starcie zabrakło reprezentantek Polski.

fot. Nordic Focus

Julia Clair znajdowała się na prowadzeniu już po pierwszej serii. Reprezentantka gospodarzy, po skoku na odległość 69,5 metra, wyprzedzała o prawie 4 punkty swoją rodaczkę, Josephine Pagnier. Trzecie miejsce zajmowała Yuka Seto, która osiągnęła 68 metrów. Japonka miała już sporą przewagę nad kolejnymi zawodniczkami. Na czwartej pozycji po pierwszej serii plasowała się Francuzka, Oceane Avocat Gros. Czołową piątkę zamykała Martina Ambrosi z Włoch. Wśród 12 najlepszych zawodniczek pierwszej serii było aż 10 Francuzek i Włoszek. W rywalizację przedstawicielek tych dwóch krajów wmieszały się jedynie wspomniana wcześniej Yuka Seto, a także Amerykanka Nina Lussi, która zajmowała 6 lokatę.

W drugiej serii nie doszło do większych przetasowań w stawce. Skład podium pozostał niezmieniony, jedynie Pagnier zamieniła się miejscami z Seto i ostatecznie to Japonka zajęła drugie miejsce. Na pierwszej pozycji niezagrożona pozostała Julia Clair, która przypieczętowała swoje zwycięstwo skokiem na odległość 69 metrów, co dało jej ponad 10 punktów przewagi nad rywalkami. Jeszcze większa różnica dzieli miejsca 3 i 4. Martina Ambrosi z Włoch straciła bowiem do podium prawie 30 punktów. Czołową piątkę zamknęła jej rodaczka, Camilla Henni Comazzi, która awansowała z 9 miejsca, zajmowanego po pierwszym skoku.

W dzisiejszym konkursie wystartowały 24 zawodniczki, wśród których zabrakło reprezentantek Polski. W klasyfikacji generalnej cyklu FIS Cup pań prowadzą Chinki, Bing Dong przed Birun Shao. Najlepsza z Polek, Kamila Karpiel, zajmuje 29 lokatę. Kolejne zawody tego cyklu już w ten weekend. Na sobotę i niedzielę zaplanowano dwa konkursy w szwajcarskim Einsiedeln.

Wyniki konkursu w Gérardmer

Klasyfikacja generalna FIS Cup pań

Źródło: informacja własna