Finał PŚ w Falun: Triumf Kristy Parmakoski w biegu masowym

fot. Irek Trawka

fot. Irek Trawka

Krista Parmakoski wygrała bieg masowy na 10 kilometrów stylem klasycznym podczas zawodów finałowych Pucharu Świata w Falun. Finka pokonała na finiszu Norweżkę Marit Bjoergen i odniosła trzecie zwycięstwo w tym sezonie.

Sobotni bieg na dystansie 10 kilometrów stylem klasycznym był drugim etapem minicyklu Finału Pucharu Świata, który w tym sezonie powrócił do Falun. Faworytkami rywalizacji były Norweżki, ale nie można było lekceważyć także Charlotte Kalli, Jessiki Diggins czy właśnie Kristy Parmakoski.

Bieg niemal od samego początku toczył się pod dyktando reprezentantek Norwegii, które zajmowały cztery czołowe miejsca i nadawały tempo rywalizacji. Na prowadzeniu była Marit Bjoergen. Utytułowana biegaczka próbowała oderwać się od rywalek, ale nie było to łatwe. Na półmetku Bjoergen wspólnie z Tiril Udnes Weng zyskała kilka sekund przewagi, ale grupa pościgowa napędzana przez Kristę Parmakoski i Ingvild Flugstad Oestberg szybko zneutralizowała te straty.

Na ostatnich kilometrach Oestberg i Parmakoski dogoniły Bjoergen i stało się jasne, że kwestia zwycięstwa rozstrzygnie się pomiędzy tymi trzema biegaczkami. Kilkaset metrów przed metą osłabła Oestberg, ale Parmakoski i Bjoergen nie zamierzały odpuszczać. Ostatecznie po pasjonującym finiszu górą była Finka, która o 0,2 sek pokonała utytułowaną Norweżkę, odnosząc trzecie zwycięstwo w tym sezonie w biegu na 10 kilometrów stylem klasycznym. Na najniższym stopniu podium finiszowała Oestberg, która straciła do zwyciężczyni pięć sekund.

Czwarta była Szwedka Ebba Andersson, piąta Japonka Masako Ishida, a na szóstym miejscu sklasyfikowano Charlotte Kallę. Dopiero na 22. pozycji dobiegła Heidi Weng. Liderka klasyfikacji generalnej Pucharu Świata poniosła dziś jednak ogromne straty i jej Kryształowa Kula jest coraz bardziej zagrożona.

Jedyna Polka w stawce, Sylwia Jaśkowiec, zajęła 48. miejsce.

Wyniki biegu

Źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.