Alpejski PŚ w Val d’Isere: Zjazdowcy na start (lista startowa)

fot: Simon Bruty / Lillehammer 2016 Youth Olympic Games / CC BY-NC

Photo credit: Lillehammer 2016 Youth Olympic Games via Foter.com / CC BY-NC
Photo credit: Lillehammer 2016 Youth Olympic Games via Foter.com / CC BY-NC

Dziś kolejny dzień z konkurencjami szybkościowymi w programie alpejskiego Pucharu Świata. W Val d’Isere panowie pojadą w pierwszym w tym sezonie zjeździe na trasie Orellier Killy.

Wczoraj w Val d’Isere ścigano się w supergigancie, a w zjeździe grupa głównych faworytów jest taka sama. Oczywiście niektórzy zawodnicy z tej grupy trochę lepiej czują się w super-G a inni w zjeździe jak np. Guillermo Fayed, którego umiejętności zjazdowe są jednak większe. Pierwsza dwudziestka jaka wystartuje w zjeździe w większości pokrywa się z wczorajszą, z drobnymi zmianami i przede wszystkim z innymi numerami startowymi.

Ci, którzy wczoraj byli mocni czyli Jansrud, Svindal czy Paris powinni dobrze radzić sobie również w dzisiejszym zjeździe, ale do walki o wygraną może włączyć się jeszcze kilku innych zawodników jak Feuz i Peter Fill. Zawody poprzedziły dwa treningi. Jeden z nich wygrał Jansrud przed Fillem i Kilde, a drugi Erik Guay przed Fillem i Jansrudem. Powtarzają się więc nazwiska Jansruda i Filla. Po raz ostatni ścigano się w Val d’Isere na trasie O.K. W 2007 roku. Zwyciężył wtedy Francuz Pierre-Emmanuel Dalcin, a na pozostałych dwóch miejscach na podium stanęli Kanadyjczycy Erik Guay i Manuel Osborne-Paradis. Dalcin już nie jeździ, ale obaj Kanadyjczycy w dzisiejszych zawodach się pojawią.

Kjetil Jansrud pojedzie z numerem 3., a najpierw na trasie pojawią się Adrien Theaux i Erik Guay. Z czwórką pojedzie Romed Baumann, z piątką Aksel Lund Svindal. Jako szósty pojedzie trzeci z Norwegów Aleksander Aamodt Kilde, a szósty obrońca tytułu najlepszego zjazdowca sezonu czyli Peter Fill.

Pełna lista startowa zjazdu

Zjazd rozpocznie się o godzinie 10:45. Trasa ma długość 3378 metrów z 43 bramkami kierunkowymi, różnica wysokości to 895 metrów.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.