Alpejski PŚ w Levi: Program zawodów i składy reprezentacji na pierwsze slalomy sezonu

fot. Gareth James / CC BY ND

fot. Gareth James / CC BY ND

Po trzech tygodniach przerwy po inauguracji powraca Puchar Świata w narciarstwie alpejskim. W najbliższy weekend w fińskim Levi odbędą się drugie w tym sezonie zawody PŚ kobiet i pierwsze zawody mężczyzn, którym nie było dane rywalizować w Sölden. Zarówno kobiety jak i mężczyźni będą konkurować w slalomie na trasie Levi Black. Zmagania kobiet zaplanowane są na sobotę, a wyścig panów na niedzielę. Polska będzie miała swojego reprezentanta tylko w zawodach mężczyzn i będzie nim Michał Jasiczek. 

Program zawodów alpejskiego PŚ w Levi (czas polski/czas fiński):

16.11.2018

17:30 (CET) / 18:30 (EET) – Ceremonia otwarcia i losowanie numerów na slalom kobiet

17.11.2018

10:15 (CET) / 11:15 (EET)  – Slalom kobiet, 1. przejazd
13:15 (CET) / 14:15 (EET)  – Slalom kobiet, 2. przejazd
14:00 (CET) / 15:00 (EET)  – Wręczenie nagród
18:00 (CET) / 19:00 (EET)  – Losowanie numerów na slalom mężczyzn

18.11.2018

10:15 (CET) / 11:15 (EET)  – Slalom kobiet, 1. przejazd
13:15 (CET) / 14:15 (EET)  – Slalom kobiet, 2. przejazd
14:00 (CET) / 15:00 (EET)  – Wręczenie nagród

 

Składy reprezentacji na PŚ w Levi (możliwe aktualizacje):

Austria

Kobiety: Michaela Dygruber, Katharina Gallhuber, Franziska Gritsch, Katharina Huber, Hannah Köck, Katharina Liensberger, Bernadette Schild, Marie-Therese Sporer, Katharina Truppe
Mężczyźni: Marcel Hirscher, Christian Hirschbühl, Manuel Feller, Johannes Strolz, Marco Schwarz, Michael Matt, Dominik Raschner, Fabio Gstrein, Marc Digruber

Belgia

Mężczyźni: Sam Maes (debiutant)

Chorwacja

Kobiety: brak
Mężczyźni: Matej Vidović, Filip Zubčić, Elias Kolega, Istok Rodeš

Czechy

Kobiety: Gabriela Capová, Martina Dubovská
Mężczyźni:

Finlandia

Kobiety: Julia Toiviainenm, Kia-Emilia Hakala, Mathilda Lassenius , Nella Korpio, Riikka Honkanen.
Mężczyźni: Miikka Mankinen, Juho Handolin, Marlon Sjöberg, Jens Henttinen, Joonas Räsänen

Francja

Kobiety: Nastasia Noens, Adeline Mugnier, Joséphine Forni
Mężczyźni: Alexis Pinturault, Victor Muffat-Jeandet, Clément Noel, Julien Lizeroux, Jean-Baptiste Grange, Robin Buffet, Maxime Rizzo

Kanada

Kobiety: Amelia Smart, Erin Mielzynski, Laurence St-Germain, Roni Remme
Mężczyźni: Erik Read, Trevor Philp, Simon Fournier, Phil Brown

Niemcy

Kobiety: Lena Dürr, Christina Geiger, Jessica Hilzinger, Marlene Schmotz, Marina Wallner
Mężczyźni: Fritz Dopfer, Sebastian Holzmann, David Ketterer, Stefan Luitz, Felix Neureuther, Dominik Stehle, Linus Straßer

Norwegia

Kobiety: Nina Haver-Løseth, Mina Fürst Holtmann, Maren Skjøld, Kristin Lysdahl, Kristine Haugen, Thea Stjernesund
Mężczyźni: Leif Kristian Nestvold Haugen, Henrik Kristoffersen, Sebastian Johan Foss Solevåg, Jonathan Nordbotten, Timon Haugan, Simen Ramberg Christensen

Polska

Kobiety: brak
Mężczyźni: Michał Jasiczek

Rosja

Kobiety: ?
Mężczyźni: Aleksandr Choroszyłow (Александр Хорошилов), Paweł Trichiczew (Павел Трихичев), Siemion Jefimow (Семен Ефимов) lub Nikita Alechin (Никита Алехин)

Słowacja

Kobiety: Petra Vlhová
Mężczyźni: Adam Žampa, Matej Falat

Słowenia

Kobiety: Ana Bucik, Maruša Ferk in Meta Hrovat + Klaro Livk lub Neja Dvornik
Mężczyźni: Štefan Hadalin, Žan Kranjec

Stany Zjednoczone

Kobiety: ?
Mężczyźni: ?

Szwajcaria

Kobiety: Wendy Holdener, Michelle Gisin, Aline Danioth, Carole Bissig, Charlotte Chable, Lorina Zelger  (debiut) und Elena Stoffel
Mężczyźni: Daniel Yule, Ramon Zenhäusern, Luca Aerni, Loïc Meillard, Marc Rochat, Reto Schmidiger, Tanguy Nef (debiut), Sandro Simonet und Noel von Grünigen (debiut)

Szwecja

Kobiety: Frida Hansdotter, Anna Swenn-Larsson, Estelle Alphand, Emelie Wikström, Charlotta Säfvenberg, Ylva Stålnacke, Sara Hector, Magdalena Fjällström, Sara Rask, Elsa Håkansson-Fermbäck (debiut)
Mężczyźni: André Myhrer, Mattias Hargin, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck

Włochy

Kobiety: Chiara Costazza, Irene Curtoni, Riberta Midali, Martina Peterlini, Marta Bassino
Mężczyźni: Manfred Moelgg, Stefano Gross, Fabian Bacher, Alex Vinatzer, Federico Liberatore, Simon Maurberger

Źródło: skichrono.fr, siol.net, neveitalia.it, fisi.org, czech-ski.com, skidor.com, skiforbundet.no, rsaski.ru, sport.orf.at, sport.sme.sk, alpineskiteam.fi

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.