Zapowiedź i program finału Pucharu Świata w skicrossie w Blue Mountain

fot. PZN

W kanadyjskim ośrodku Blue Mountain w Collingwood w niedzielę odbędą się ostatnie w sezonie, finałowe zawody Pucharu Świata w skicrossie. Kanadyjczycy będą mieli co świętować u siebie, bo kryształową kulę za zwycięstwo w klasyfikacji generalnej odbierze Marielle Thompson. Druga kryształowa kula – za wygraną w PŚ mężczyzn trafi do Francuza Jeana-Frederica Chapuisa.

Zawody zamykające Puchar Świata 2016/2017 nie będą już poprzedzone kwalifikacjami, gdyż prawo startu w nich będzie miało tylko 16 zawodniczek i 32 zawodników. Rozstawienie w wyścigach będzie dobrane na podstawie klasyfikacji Pucharu Świata. W Blue Mountain będzie mogła wystąpić zatem Karolina Riemen-Żerebecka, która jest aktualnie ósma. Polka ma jednak tylko 1 punkt przewagi nad kolejną zawodniczką – Katrin Ofner.

Sprawa zwycięstwa w klasyfikacji generalnej PŚ w skicrossie jest już rozstrzygnięta. Wciąż jednak możliwe są zmiany na miejscach 2-3. zarówno u kobiet jak i wśród mężczyzn. Zaledwie 1 punkt przewagi ma w PŚ kobiet Heidi Zacher (3. miejsce) nad Fanny Smith (4. miejsce). Druga i niezagrożona jest Szwedka Sandra Näslund. W czołowej trójce PŚ mężczyzn na pewno będą Brady Leman i Alex Fiva, którzy zajmują odpowiednio 2. i 3. miejsce, jednak dzieli ich tylko 11 punktów, co sprawia, że bardzo prawdopodobna jest zamiana pozycji. Jak wspomniano na wstępie, kryształowe kule mają już swoich właścicieli, a zdobyli je w tym sezonie Kanadyjka Marielle Thompson i Francuz Jean-Frederic Chapuis. Dla Thompson będzie to drugie takie trofeum. Pierwszy raz Puchar Świata wygrała w sezonie 2011/2012 jako 19-letnia narciarka. Chapuis to z kolei zwycięzca PŚ w dwóch poprzednich sezonach.

Już jutro na trasie w Blue Mountain będzie pierwsza okazja do odbycia treningu. Kolejny trening odbędzie się w sobotę, a w niedzielę zostaną przeprowadzone zawody.

Nie będzie to jeszcze całkowity koniec sezonu dla czołowych zawodników, bo czekają ich Mistrzostwa Świata w narciarstwie dowolnym, których organizatorem będzie w tym roku hiszpańska Sierra Nevada. Te mistrzowskie zawody są zaplanowane na 18. marca. Na razie jednak pozostańmy przy finale Pucharu Świata. Poniżej prezentujemy program zawodów.

Program finału PŚ w skicrossie w Blue Mountain:

3.03.2017
18:00 (CET) / 12:00 (EST) – Oglądanie trasy
19:00 (CET) / 13:00 (EST) – Trening

4.03.2017
16:00 (CET) / 10:00 (EST) – Oglądanie trasy, grupa I
17:00 (CET) / 11:00 (EST) – Trening, grupa I
18:30 (CET) / 12:30 (EST) – Oglądanie trasy, grupa II
19:30 (CET) / 13:30 (EST) – Trening, grupa II

5.03.2017
14:30 (CET) / 8:30 (EST) – Oglądanie trasy
15:30 (CET) / 9:30 (EST) – Trening
16:30 (CET) / 10:30 (EST) – 1/8 finału mężczyzn
16:51 (CET) / 10:51 (EST) – Ćwierćfinał kobiet
17:03 (CET) / 11:03 (EST) – Ćwierćfinał mężczyzn
17:17 (CET) / 11:17 (EST) – Półfinał kobiet
17:23 (CET) / 11:23 (EST) – Półfinał mężczyzn
17:31 (CET) / 11:31 (EST) – Finały kobiet
17:39 (CET) / 11:39 (EST) – Finały mężczyzn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.