TCS w Oberstdorfie: Stefan Kraft wygrywa kwalifikacje. Sześciu Polaków w konkursie

Austriak – Stefan Kraft, wygrał kwalifikacje do pierwszego konkursu Turnieju Czterech Skoczni, który odbędzie się jutro w Oberstdorfie. Na drugim miejscu uplasował się Ryoyu Kobayashi, a trzeci był Piotr Żyła. W pierwszej dziesiątce zawodników kwalifikacji, zameldowało się aż trzech biało-czerwonych. 

To były bardzo ekscytujące kwalifikacje do pierwszego konkursu w ramach Turnieju Czterech Skoczni w niemieckim Oberstdorfie. Stefan Kraft skokiem na 138,5 metra, wygrał je pokonując o 0.2 pkt nie tracącego formy sportowej Ryoyu Kobayashiego. Japończyk uzyskał taką samą odległość jak Austriak, i drobne różnice w notach spowodowały, że tą rundę zakończył na drugim miejscu. Na trzecim miejscu uplasował się Piotr Żyła, który oddał skok na odległość 137,5 metra.

Czwarty był powracający do dobrej dyspozycji Andreas Stjernen (136,5 metra). Kolejny reprezentant Austrii – Daniel Huber po skoku na 133,5 metra zajął piątą lokatę. Szóstkę najlepszych zawodników kwalifikacji dopełnił Roman Koudelka (137,5 metra).

Kamil Stoch (130 metrów) i Dawid Kubacki (133,5 metra) zajęli odpowiednio miejsca 8 i 9. Na 29 pozycji, sklasyfikowany został Jakub Wolny, który lądował na 127 metrze. Stefan Hula z wynikiem 125 metrów, musiał się zadowolić 31 miejscem. Dwie lokaty niżej od Huli uplasował się powracający do elity skoków narciarskich – Aleksander Zniszczoł (125 metrów). Niestety, w konkursie głównym nie zobaczymy Macieja Kota. Skoczek z Zakopanego uzyskał tyko 108,5 metra, co dało mu odległe miejsce 62.

Pełne wyniki kwalifikacji 

Jutro skoczkowie zmierzą się w systemie KO. Pary zostały stworzone na podstawie dzisiejszych wyników z kwalifikacji.

Polskie pary:

4. Jakub Wolny (29) vs. Felix Hoffmann (22)
6. Stefan Hula (31) vs. Michael Hayboeck (20)
8. Aleksander Zniszczoł (33) vs. Jewgienij Klimow (18)
17. Lukas Hlava (42) vs. Dawid Kubacki (9)
18. Killian Peier (43) vs. Kamil Stoch (8)
23. Johann Andre Forfang (48) vs. Piotr Żyła (3).

Źródło: Informacja własna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.