Simon Ammann: Mam nadzieję, że nikt nie odbierze mi rekordu na Wielkiej Krokwi

Najlepsi skoczkowie świata przybyli do Zakopanego , gdzie muszą mierzyć się nie tylko z rywalami, ale także z odnowioną Wielką Krokwią. Zagraniczni zawodnicy raczej chwalili obiekty, ale niektórzy przyznawali, że sprawia im nieco problemów.

– Jedyne co się nie zmieniło to atmosfera – powiedział nam Stefan Kraft, kiedy zapytaliśmy go o zdanie na temat odnowionej skoczni im. Stanisława Marusarza. – Ta skocznia jest perfekcyjna. Możemy teraz śmiało skakać powyżej 140 metrów i lądować bez żadnego problemu. Najazd jest świetny. Pierwszy raz skaczę po remoncie i jestem zadowolony -mówił dwukrotny mistrz świata z Lahti. Podobnych zdań było wiele, chociaż niektórzy przyznawali, że Wielka Krokiew sprawiła im problemy. – Myślę, że jest nieco lepsza, ale mam za sobą tylko trzy skoki i poczekam na cały weekend – powiedział nie do końca przekonany Richard Freitag.

Skocznia w Zakopanem przeniosła swój punkt HS na 140 metr, co musiało się spodobać Norwegom. – Myślę, że jest jedną z najlepszych na świecie. Nie mam po prostu na co narzekać – zachwalał Johann Andre Forfang. Podobnego zdania był jego rodak Anders Fannemel. – Bardzo spodobał mi się najazd, łatwiej mi trafić w próg – mówił trzeci zawodnik Turnieju Czterech Skoczni. Zmiany w stolicy polskich Tatr nie do końca podobają się Simonowi Ammanowi. – Próg jest jakby krótszy i myślę, że to sprawia wiele problemów innym chłopakom – przyznawał czterokrotny mistrz olimpijski. Miał też nadzieję, że jego kolejne próby będą wyglądały lepiej. – Jutro podejdę skoków bardziej treningowo. Mam jednak nadzieję, że nikt nie odbierze mi rekordu na Wielkiej Krokwi do niedzieli – zakończył.

Z Zakopanego dla Sportsinwinter.pl,
Mateusz Król

Obserwuj

Mateusz Król

Redaktor naczelny at Sportsiniwnter.pl
Mateusz Król
Obserwuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.