RAW Air w Oslo: Kto najlepszy w konkursie drużynowym? (lista startowa)

Przed nami drugi dzień rywalizacji w turnieju Raw Air. Na skoczni Holmenkollbakken w Oslo odbędzie się dziś konkurs drużynowy. Czy Norwegowie zwyciężą przed własną publicznością? I czy Kamil Stoch pozostanie liderem turnieju? 

Organizatorzy mogą spodziewać się na skoczni w Holmenkollen wielu polskich kibiców. Już wczoraj podczas kwalifikacji na trybunach znajdowały się tylko biało-czerwone flagi. W konkursie drużynowym udział weźmie 10 drużyn: Kazachstan, Włochy, Rosja, Szwajcaria, Japonia, Słowenia, Austria, Polska, Niemcy i Norwegia. Trener Stefan Horngacher mimo odpadnięcia Macieja Kota w kwalifikacjach, wystawił do konkursu taki sam skład, który w Pjongczangu zdobył brązowy medal: Macieja Kota, Stefana Hulę, Dawida Kubackiego oraz Kamila Stocha. Ten ostatni nadal prezentuje świetną formę. We wczorajszych treningach i kwalifikacjach (prologu) za każdym razem był najlepszy. Jest pierwszym liderem turnieju Raw Air z przewagą 6,2 pkt nad Robertem Johanssonem oraz 8,1 pkt nad Richardem Freitagiem.

Lista startowa konkursu drużynowego 

Dzisiejsza rywalizacja drużynowa to już szósty konkurs drużynowy w Pucharze Świata tej zimy. Tylko w dwóch nie triumfowali Norwegowie. Po jednym zwycięstwie mają Polacy, którzy odnieśli je w Zakopanem oraz Niemcy, którzy triumfowali przed tygodniem w Lahti. W Pucharze Narodów walka o pierwsze miejsce trwa. Norwegowie prowadzą z dorobkiem 4555 pkt. Niemcy tracą do nich jedynie 87 pkt. Do końca sezonu pozostały jeszcze dwa konkursy drużynowe, a trzecia pozycja Polaków wydaje się być niezagrożona (3966 pkt).

Przed rokiem w konkursie drużynowym w Oslo triumfowali Austriacy przed Niemcami i Polakami. Dziś faworytami pozostają gospodarze. Rywalizacji nie powinna przeszkodzić  pogoda. W porze konkursu prognozowany jest lekki mróz, a wiatr nie powinien przekraczać 1 m/s. Początek pierwszej serii konkursowej o godz. 17:00. Serię próbną zaplanowano na godz. 15:45.

źródło: informacja własna 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.