Zamknij

PŚ w Schonach: Jarl Magnus Riiber wygrał zawody w Niemczech i zdobył kryształową kule za sezon 2018/2019

15:31, 17.03.2019 Agnieszka Białek Aktualizacja: 16:19, 17.03.2019
Skomentuj

Jarl Magnus Riiber wygrał ostatnie zawody Pucharu Świata w kombinacji norweskiej w sezonie 2018/2019. Drugie miejsce zajął kolega z reprezentacji Riibera - Jan Schmid. Na najniższym stopniu podium stanął Bernhard Gruber.

Jarl Magnu Riiber potwierdził swoją bardzo dobrą dyspozycje przez cały sezon w ostatnim konkursie Pucharu Świata w kombinacji norweskiej. W Schonach wygrał z czasem biegu wynoszącym 25:14.9 sekundy. Na drugim miejscu uplasował się Jan Schmid ze stratą 25 sekund do Riibera. Podium ostatnich zawodów uzupełnił Bernhard Gruber (+38.2 sekundy).

W dniu dzisiejszym skoki do kombinacji zostały odwołane. Zawodnicy startowali do biegu na 10 km techniką Gundersena na podstawie osiągniętych wyników w rundzie prowizorycznej.

Czwarte miejsce zajął Alessandro Pittin (+49.2 sekundy). Akito Watabe z czasem 26:27.8 sekundy został sklasyfikowany na pozycji piątej. Szósta pozycja należała do Iikki Heroli (+1:18.5 sekundy) pochodzącego z Finlandii.

Adam Cieślar znalazł się na bardzo dobrej 13 lokacie. Polak do zwycięzcy zawodów stracił +1:32.8 sekundy. Zdecydowanie gorzej poszło Szczepanowi Kupczakowi (+3:31.2), który zajął odległą 38 pozycje.

Pełne wyniki zawodów

Jarl Magnus Riiber z dorobkiem 1518 pkt. zdobył kryształową kulę za Puchar Świata w sezonie 2018/2019. Drugie miejsce w klasyfikacji cyklu zajął Akito Watabe (893 pkt.), a trzecie Franz - Josef Rehrl (841 pkt.). Szczepan Kupczak był najlepszym reprezentantem Polski w cyklu. 26-latek w przeciągu całego sezonu zdobył 88 pkt. i zajął 35 pozycje. Siedem oczek niżej znalazł się Adam Cieślar (52 pkt.). Paweł Słowiok z łączną liczbą punktów wynoszącą 30 pkt. znalazł się na 53 lokacie.

Pełna klasyfikacja Pucharu Świata

Źródło: Informacja własna

(Agnieszka Białek)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%