PŚ w Pokljuce: Dublet Laury Dahlmeier, spory awans Moniki Hojnisz

fot: biathlon.com.ua
fot: biathlon.com.ua

Laura Dahlmeier wygrała bieg na dochodzenie podczas zawodów Puchar Świata w Pokljuce. Na drugim miejscu dobiegła Kaisa Makarainen, a podium uzupełniła Eva Puskarcikova. Z dobrej strony pokazała się Monika Hojnisz która awansowała na 14. miejsce. 

W sobotnim biegu na dochodzenie wystartowało 60 zawodniczek, które najlepiej spisały się we wczorajszym sprincie. Jako pierwsza na trasie pojawiła się Laura Dahlmeier, która wygrała piątkowe zawody. Niemka miała kilkanaście sekund przewagi nad pozostałymi biathlonistkami i na pierwszej pętli nie forsowała tempa. Po wizycie na strzelnicy w czołówce nie doszło do wielkich zmian, głównie dlatego, że liderka klasyfikacji generalnej i biegnące za nią zawodniczki były bezbłędne.

Moment kryzysowy spotkał jednak Dahlmeier podczas drugiego strzelania. Niemiecka biathlonistka musiała pokonać aż dwie rundy karne i spadła w klasyfikacji biegu na piątą pozycję. Na pierwsze miejsce wysunęła się za to Norweżka Marte Olsbu.

Ostatnie słowo należało do Laury Dahlmeier. Liderka klasyfikacji generalnej Pucharu Świata była bezbłędna w stójce i wybiegła że strzelnicy z przewagą prawie 20 sekund nad rywalkami. W końcówce Niemka mogła już nieco zwolnić, bowiem jej zwycięstwo nie było zagrożone.

Drugie miejsce po pasjonującym finiszu wywalczyła Kaisa Makarainen. Finka dość długo walczyła o wygraną, ale pudło w dwudziestym strzale pozbawiło doświadczoną biathlonistkę szans na triumf. Ostatnie miejsce na podium przypadło Czeszce Evie Puskarcikovej, która o błysk narty wyprzedziła Marie Dorin Habert.

Bardzo dobry rezultat zanotowała Monika Hojnisz. Polka musiała pokonać dwie rundy karne (na pierwszy i ostatnim strzelaniu), ale nie przeszkodziło jej to w odrabianiu strat. Hojnisz awansowała z 24. miejsca na 14., najwyższe w tym sezonie. Gorzej poszło Magdalenie Gwizdoń. Doświadczoną biathlonistka całkiem dobrze strzelała, ale gorzej biegła i ostatecznie uplasowała się w piątej dziesiątce.

Źródło: informacja własna 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *