Zamknij

PŚ w Planicy: Przed nami treningi i kwalifikacje (lista startowa)

07:00, 23.03.2017 Aneta Kosiura
Skomentuj

Już dziś w słoweńskiej Planicy rozpocznie się ostatni weekend Pucharu Świata w tym sezonie. Pierwszym aktem będą treningi i kwalifikacje na starcie których zobaczymy pięciu reprezentantów Polski.

W treningach i kwalifikacjach swój udział zgłosiło 75 zawodników, w tym pięciu reprezentantów Polski jakimi są: Kamil Stoch, Maciej Kot, Piotr Żyła, Dawid Kubacki oraz Jan Ziobro. Rywalizacja odbędzie się na  mamuciej skoczni w Planicy, której punkt konstrukcyjny usytuowany jest na 200 metrze, a jej wielkość wynosi 225  metrów. Oficjalnym rekordzistą Letalnicy jest Peter Prevc, który w 2015 roku uzyskał na tym obiekcie 248,5 metra. Jak przewidują meteorolodzy, w końcu nie powinno być problemów z wiatrem, gdyż jego przewidywana średnia prędkość to 1 m/s. Utrudnieniem mogą być opady deszczu.

Zapowiada się bardzo ciekawy i pełen emocji weekend, gdyż walka o kryształową kulę nie została jeszcze rozstrzygnięta. Na chwilę obecną liderem jest austriak Stefan Kraft, a tuż za nim ze stratą tylko 31 punktów sklasyfikowany jest Kamil Stoch. Również w Pucharze Narodów sytuacja wygląda ciekawie, gdyż liderem jest reprezentacja Polski z przewagą 263 punktów nad drugimi  Austriakami.

Na godzinę 9:00 zaplanowane zostały dwie serie treningowe, a tuż po nich o godzinie 11:00 rozpoczną się kwalifikacje do piątkowego konkursu indywidualnego. Transmisja z kwalifikacji odbędzie się na kanale Eurosport 1.

Lista startowa

PROGRAM ZAWODÓW:

Czwartek, 23.03.2017

9:00 - Oficjalny trening

11:00 - Kwalifikacje

Piątek, 24.03.2017

14:00 - Seria próbna

15:00 - Pierwsza seria konkursu indywidualnego

Sobota, 25.03.2017

9:00 - Seria próbna

10:00 - Pierwsza seria konkursu drużynowego

Niedziela, 26.03.2017

9:00 - Seria próbna

10:00 - Pierwsza seria konkursu indywidualnego

Źródło: informacja własna

(Aneta Kosiura)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%