PŚ w Oberstdorfie: Czas na pierwsze loty w sezonie. Jak spiszą się Polacy? (lista startowa)

Puchar Świata powraca do Oberstdorfu, gdzie już w ten weekend skoczkowie zmierzą się w pierwszym konkursie lotów w sezonie 2018/2019. Na starcie kwalifikacji stanie pięćdziesięciu dziewięciu zawodników, w tym sześciu reprezentantów Polski. 

Obiekt Heiniego Klopfera w Oberstdorfie dzierży tytuł drugiej największej skoczni na świecie razem z austriackim obiektem w Kulm – jej rozmiar wynosi 235 metrów, punkt konstrukcyjny wyznaczony jest na 200. metrze, a aktualny rekord należy od 19 stycznia 2018 roku do Daniela-Andre Tande i wynosi 238,5 metra. Na początku zeszłego roku ta bawarska miejscowość miała zaszczyt organizować 25. mistrzostwa świata w lotach, kiedy to najlepszym lotnikiem został wyżej wymieniony Norweg przed drugim Kamilem Stochem oraz trzecim Richardem Freitagiem. Rywalizację drużynową wygrali natomiast Norwegowie, wyprzedzając Słoweńców oraz Polaków.

W tym roku na belce skoczni w Oberstdorfie zasiądzie sześciu Polaków: Kamil Stoch, Piotr Żyła, Dawid Kubacki, Stefan Hula, Jakub Wolny oraz Paweł Wąsek, dla którego będzie to debiut w lotach. Do rywalizacji po przerwie przeznaczonej na trening powraca Daniel-Andre Tande, ale podczas najbliższego weekendu nie zobaczymy tak znanych zawodników jak Severin Freund czy Peter Prevc.

Kwalifikacje rozpocznie Fin Andreas Alamommo, a z numerem piątym zobaczymy zaledwie 17-letniego Dominika Petera. Szwajcar w tym sezonie zaprezentował się już podczas Pucharu Świata w Val di Fiemme. Pierwszy z Polaków, Paweł Wąsek pokaże się jako czternasty, Stefan Hula ma dwudziesty siódmy numer startowy, a Jakub Wolny trzydziesty trzeci.

Lista startowa

Jutrzejsza seria kwalifikacyjna rozpocznie się o godzinie 14:45 natomiast sobotni, jak i niedzielny konkurs zapowiedziany jest na 16:00. Prognozy pogody dotyczące wiatru są dosyć optymistyczne, bowiem podmuchy powinny osiągać maksymalnie 2 m/s, jednak spodziewane są opady deszczu ze śniegiem oraz temperatury oscylujące wokół zera stopni.

Źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: