PŚ w Lillehammer: Riiber zwycięzcą Lillehammer Tour

fot. dagbladet.no

Jarl Magnus Riiber wygrał wszystkie zawody Pucharu Świata w kombinacji norweskiej w Lillehammer. W niedzielę Norweg wyprzedził Joergena Grabaaka i Johannesa Rydzeka. Riiber triumfował w klasyfikacji Lillehammer Tour. Z Polaków punkty zdobył tylko Adam Cieślar, który zajął 17. miejsce.

Dzisiejsze zawody składające się ze skoku na dużym obiekcie i biegu na 10 kilometrów zakończyły zmagania w Lillehammer Tour. Niespodziewanie do konkursu nie awansował Paweł Słowiok. Polak zajął 52. miejsce w kwalifikacjach. W zawodach głównych wystartowali Szczepan Kupczak i Adam Cieślar. Kupczak po raz kolejny świetnie zaprezentował się na skoczni. Polski kombinator skoczył 122,5 metra i długo prowadził. Ostatecznie Polak plasował się na wysokim 8. miejscu ze stratą 58 sekund. Adam Cieślar skoczył 118,5 metra i był na 19. pozycji ze stratą minuty i 54 sekund. Na skoczni najlepszy był Jarl Magnus Riiber. Norweg skoczył 129,5 metra i miał dużą przewagą nad rywalami. Po skoku lider Pucharu Świata miał 21 sekund przewagi nad Franzem Josefem Rehrlem i 28 sekund nad Go Yamamoto.

Wyniki po serii skoków

W biegu Jarl Magnus Riiber nie miał problemów z utrzymaniem prowadzenia. Lider Pucharu Świata nawet powiększył przewagę nad rywalami. Dużo ciekawsza była walka o drugą pozycję. Drugie miejsce ze stratą prawie 36 sekund zajął rodak Riibera, Joergen Graabak, który był 10. po skoku. Na trzecią pozycję z 17. awansował Johannes Rydzek. Jedynym Polakiem w trzydziestce był Adam Cieślar. Polski kombinator zakończył zawody na 17. miejscu ze stratą minuty i 55 sekund. Szczepan Kupczak nie ukończył biegu. Jarl Magnus Riiber wygrał w Lillehammer w piątek, sobotę i niedzielę, więc był najlepszy w Lillehammer Tour. Drugie miejsce w klasyfikacji cyklu zajął Eric Frenzel, który był dzisiaj 11. Trzeci był Joergen Graabak. Najlepszy z Polaków, Adam Cieślar zajął 25. miejsce. Paweł Słowiok był 29., a Szczepan Kupczak 39.

Wyniki zawodów

Wyniki Lillehammer Tour

źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.