PŚ w kombinacji norweskiej: Na ostatniej prostej

fot. alchetron.com

Do rywalizacji w Pucharze Świata wracają specjaliści od kombinacji norweskiej. Przed nami jeszcze osiem indywidualnych zawodów w tym cyklu. Najbliższe już w nadchodzący weekend w Lahti. Kto ma największe szanse na kryształową kulę? Kto mu może zagrozić?

Prowadzący w PŚ Akito Watabe (Japonia) i goniący mu po piętach reprezentant Norwegii Jan Schmid mają przewagę dość bezpieczną nad resztą stawki i wydaje się, że ten długi finisz będzie rywalizacją pomiędzy tą dwójką. O ile w przypadku 29-latka z Japonii jest to kolejny sezon, w którym jest on w absolutnej czołówce, to forma już 34-letniego Schmida zadziwia nieodmiennie. Jest to siedemnasty już sezon z punktami ex-reprezentanta Szwajcarii, ale nigdy on w cyklu nie był wyżej niż na siódmym miejscu w klasyfikacji generalnej. W kończącym się sezonie raczej poniżej drugiej pozycji nie spadnie, a ma naprawdę wielkie szanse na zwycięstwo – ma już 885 punktów i do Watabe traci raptem 20 punktów! Mimo wszystko większe szanse daję Japończykowi, gdyż Schmid jakby na Igrzyskach zasygnalizował spadek formy. Czy jednak utrzyma Akito przewagę do końca? Zobaczymy.

A co z resztą stawki? Na czele grupy pościgowej Joergen Graabak z Norwegii, ale on ma tylko 528 punktów – ponad 350 straty do Schmida. Dalej ciasno – Fabian Riessle (Niemcy) ma 527 punktów, jeden z dwóch mistrzów olimpijskich i mistrz świata Johannes Rydzek (też Niemcy) – 500 punktów – różnice dalej nie są duże – niemniej nie widzę możliwości, by zagrozić prowadzącej dwójce, strata po prostu jest za duża.

A gdzie jest Eric Frenzel? W końcu ostatnie pięć sezonów (!) skończyło się zwycięstwem Niemca. Otóż relatywnie nisko – 392 punkty i ósme miejsce w PŚ daje mu nawet duże szanse w walce o trzecie miejsce cyklu, ale w zasadzie na szóstą Kryształową Kulę nie ma szans. Na jego usprawiedliwienie jest jeden bardzo duży argument – postawił na świetny wynik w Pjongczangu i go osiągnął. Puchar Świata zostawił innym zawodnikom.

KLASYFIKACJA PŚ

Źródło: własne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.