PŚ: Przed nami pierwszy konkurs lotów w Vikersund (lista startowa)

fot. skisprungschanzen.com
fot. skisprungschanzen.com

Przed nami długi weekend z lotami narciarskimi w Vikersund. Na liście startowej widnieje 61 nazwisk zawodników. Czy już dziś padnie nowy rekord świata?

Przyszła pora na to co zawodnicy i kibice skoków narciarskich lubią najbardziej. Loty narciarskie są najbardziej widowiskowymi zawodami w skokach. Zawodnicy mogą dłużej przebywać w powietrzu oraz pobijać swoje rekordy życiowe a nawet świata. W zeszłym roku na Vikersundbakken mieliśmy prawdziwy festiwal lotów. Anders Fannemel ustanowił nowy rekord świata, który aktualnie wynosi 251,5 metra. Dalej lądował Dmitrij Wasiljew, który w swojej próbie uzyskał 254 metry! Niestety, Rosjanin nie ustał swojego fenomenalnego skoku i odległość nie mogła zostać zaliczona do rekordów. Na pewno Peter Prevc będzie chciał potwierdzić swoją dominacje w tym sezonie w trakcie tego weekendu z lotami. W zeszłym  roku tylko przez chwile mógł cieszyć się z rekordu świata, który mu odebrał Fannemel. Podczas wczorajszych testów skoczni, Norweg Halvor Egner Granerud poszbował na 240 metr! To zapowiada wielkie emocje podczas każdego z konkursów na Vikersund.

W dzisiejszych zawodach wystartują wszyscy zgłoszeni zawodnicy w tym sześciu reprezentantów Polski.. Konkurs poprzedzą dwie serie treningowe. Do rywalizacji w Pucharze Świata powraca Piotr Żyła, który wystartuje z numerem 28. Kolejnymi zawodnikami z Polski, których zobaczymy na belce startowej będą spisujący się bardzo dobrze podczas konkursu w Trondheim: Dawid Kubacki (30) i Andrzej Stękała (31). Z numerem 39 wystartuje Maciej Kot, a tuż za nim swoje próby odda Stefan Hula. Jako 43 zaprezentuje się nam Kamil Stoch.

Program zawodów w piątek:

17:30 – dwie serie treningowe

20:00 – pierwsza seria konkursowa

Pełna lista startowa

Konkurs będzie transmitowany na kanale Eurosport 1.

Meteorolodzy zapowiadają wiatr w granicach 2-3 m/s. Nie powinien padać śnieg ani deszcz.

Źródło: fis-ski.com/Informacja własna

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *