MŚ w Whistler: Dukurs i Hermann najlepsi w skeletonie

Martins Dukurs, of Latvia, celebrates after finishing the men’s Skeleton World Cup race on Saturday, Jan. 16, 2016, in Park City, Utah. (AP Photo/Rick Bowmer)

W kanadyjskim Whistler trwa druga część mistrzostw świata w bobslejach i skeletonie. W skeletonie triumfowali Łotysz Martins Dukurs i Niemka Tina Hermann.

Dla Martinsa Dukursa to szósty tytuł mistrza świata w karierze. Łotysz jest oczywiście najbardziej utytułowanym zawodnikiem w historii. Od 2011 roku tylko raz (2013 rok w Sankt Moritz, kiedy wygrał Aleksander Tretiakow, a Dukurs był drugi) nie wygrał zawodów mistrzowskich. Ten sezon jeśli chodzi o całokształt nie był udany dla Martinsa Dukursa, ale potrafił zmobilizować się na mistrzostwa świata i mistrzostwa Europy. Na torze w Whistler reprezentant Łotwy wygrał wszystkie cztery ślizgi i powiększał swoją przewagę. Drugie miejsce pewnie zajął Nikita Tregubow ze stratą 51 setnych. Brązowy medal zdobył Sungbin Yun. W ostatnim przejeździe z podium wypadł Tomass Dukurs.

Wyniki – skeleton mężczyzn

Skeleton kobiet zdominowały Niemki. Po triumf sięgnęła Tina Hermann, która była najszybsza w trzech ślizgach. W ostatnim przejeździe rekord toru – 53,10 – pobiła Jacqueline Loelling. Druga z Niemek zdobyła srebrny medal ze stratą 38 setnych. Podium uzupełniła Sophia Griebel ze stratą sekundy i 17 setnych. Czwarta była Anna Fernstaedtova, która od tego sezonu reprezentuje Czechy. Dopiero piąta była zdobywczyni Kryształowej Kuli Elena Nikitina.

Wyniki – skeleton kobiet

Ostatnią konkurencją na mistrzostwach świata są bobslejowe czwórki. Po dwóch przejazdach prowadzi Oskars Kibermanis. Łotysz wyprzedza o 4 setne Francesco Friedricha i o 11 setnych Justina Krippsa. W nocy z soboty na niedzielę polskiego czasu odbędzie się druga część zmagań.

Wyniki – czwórki po 2 ślizgach

źródło: informacja własna/ibsf

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.