MS w Oberstdorfie: Norwegia drużynowym Mistrzem Świata, Polska trzecia

Za nami ostatni konkurs zaliczany do tegorocznych Mistrzostw Świata w lotach narciarskich. Złoty medal powędrował do reprezentacji Norwegii. Drugie miejsce zajęła Słowenia, a trzecie Polska. 

Po pierwszej serii na prowadzeniu znaleźli się Norwegowie. Po skokach Roberta Johanssona (219.5 m), Andreasa Stjernena (231 m), Johanna Andre Forfanga (214 m) oraz Daniela Andre Tande (224 m) zgromadzili w sumie 853 punkty. Druga lokata niespodziewanie należała do reprezentacji Słowenii. Jernej Damjan (212 m), Anze Semenic (207.5 m), Domen Prevc (214 m) i Peter Prevc (202 m) tracili do liderów 41.5 oczek. Z kolei na trzecim miejscu znaleźli się Niemcy, którzy w składzie Andreas Wellinger (226 m), Stephan Leyhe (200 m), Markus Eisenbichler (200 m), Richard Freitag (221.5 m) otrzymali sumę punktową wynoszącą 800.4 punktów. Czwartą pozycję zajmowała drużyna z Polski. Loty Piotra Żyły (212.5 m), Stefana Huli (206 m), Dawida Kubackiego (204.5 m) oraz Kamila Stocha (209.5 m) sprawiły, że do podium traciliśmy tylko 0.4 punktu.

Runda finałowa niewiele zmieniła ostateczny kształt podium. Tytuł drużynowego Mistrza Świata w lotach narciarskich powędrował w ręce drużyny pochodzącej z Norwegii. Robert Johansson (218 m), Andreas Stjernen (208 m), Johann Andre Forfang (217 m), Daniel Andre Tande (202.5 m) ostatecznie zwyciężyli z 1662.2 punktami. Srebny medal w Oberstdorfie zdobyli Słoweńcy. Jernej Damjan (220 m), Anze Semenic (220.5 m), Domen Prevc (216 m) i Peter Prevc (193 m) do liderów stracili 46.4 oczek. Reprezentacja Polski po ciężkiej walce zakończyła dzisiejsze zmagania z brązowym medale, co stało się również historycznym sukcesem w polskich skokach narciarskich. Drugą serię Piotr Żyła (204 m), Stefan Hula (210 m), Dawid Kubacki (221.5 m) oraz Kamil Stoch (204 m) zakończyli z sumą punktową wynoszącą 1592.1. Czwartą pozycję zajęli Niemcy, którzy do podium stracili 10.9 oczek.

Pełne wyniki konkursu

Źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.