MŚ w Oberstdorfie: 54 zawodników na treningu w walce o tytuł najlepszego lotnika (lista startowa)

Przed nami pierwszy dzień rywalizacji podczas Mistrzostw Świata w lotach narciarskich. Najlepsi skoczkowie przetestują swoje możliwości na obiekcie położonym w niemieckim Oberstdorfie. Plany te mogą pokrzyżować niesprzyjające warunki atmosferyczne zapowiadane na najbliższe dni. 

Na godzinę 13:30 przewidziano rozpoczęcie dwóch serii treningowych z udziałem 54 zawodników z 16 krajów. Z kolei o 16:00 odbędą się kwalifikacje, kóre wyłonią 40 skoczków mających prawo startu podczas piątkowych zmagań na skoczni. Warto jednak wspomnieć, że do kwalifikacji każdy kraj może zgłosić maksymalnie 4 reprezentantów, wyjątkiem jest epika ze Słowenii z racji tego, że tytułu sprzed dwóch lat bronić będzie Peter Prevc.

Niestety zapowiedzi odnośnie warunków pogodowych na najbliższe dwa dni nie napawają optymizem. Prędkość wiaru może osiągnąć nawet 4m/s. Organizatorzy spodziewają się także opadów śniegu.

Mimo wszystko wierzymy w dobry występ biało-czerwonych. Jako pierwszy z 21. numerem startowym zaprezentuje się Dawid Kubacki, a następnie 33. Maciej Kot, 34. Kamil Stoch, 38. Piotr Żyła oraz 41. Stefan Hula.

Skocznia imienia Heiniego Klopfera daje niezwykłe możlwiości, bowiem można uzyskać spore odległości. Punkt konstrukcyjny ustanowiony został na 200. metrze.  Oficjalny rekord należy do Andreasa Wellingera, który 05 lutego 2017 roku uzyskał 238. metrów.

Na ostatnich Mistrzostwach Świata w Lotach rozgrywanych w 2016 roku w Kulm triumfował Peter Prevc, który pokonał Kennetha Gangnesa i Stefana Krafta.

Faworytem jest z pewnością Andreas Stjernen, zwycięzca ostatniego konkursu przed rozgrywanym czempionatem. Nie można zapomnieć o gospodarzach z Richardem Freitagiem na czele, a także o pozostałych norweskich skoczkach, gdyż są świetnymi lotnikami. Zaskoczyć mogą również Słoweńcy.

Program:

Czwartek, 18.01.2018:

13:30 – oficjalny trening (II serie)

16:00 – kwalifikacje

Lista startowa

Źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.